Středočeské a pražské nemocnice budou více spolupracovat

14. 9. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské a pražské nemocnice budou více spolupracovat. Zástupci Středočeského kraje a Thomayerovy nemocnice a Na Homolce podepsali memorandum o spolupráci při zajišťování zdravotní péče, sdělila ČTK mluvčí kraje Michaela Drobná.


Cílem je převést do hlavního města velmi odborné operace a jednodušší zákroky nabízet ve středních Čechách i Pražanům.

„Díky tomu můžeme občany kraje ujistit, že se jim v případě potřeby dostane vysoce specializované léčby, kterou v současné době nejsou schopny zajistit naše krajské nemocnice. Chceme, aby měli možnost dostat se i na specializovaná pracoviště pražských nemocnic,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Cílem je koordinace postupu při zajišťování neodkladné specializované zdravotní péče, specializovaných výkonů a snižování čekacích lhůt na ošetření a vyšetření pacientů. Dohoda také umožní spolupráci ve vzdělávání lékařů a dalších zdravotnických pracovníků. Pro tento účel budou vypracovány organizační postupy a Středočeský kraj zprostředkuje jednání zástupců obou pražských nemocnic se představiteli krajských nemocnic, středočeskou záchrannou službou a zdravotními pojišťovnami.

„Chceme tak umožnit nemocným z tohoto kraje přístup k vysoce odborné péči naší nemocnice, jako jsou například dětská traumatologie či onkologická léčba, která je u nás na velmi vysoké úrovni. Již dnes u nás tvoří podíl ošetřených pacientů v některých segmentech zdravotní péče přes 30 procent občanů Středočeského kraje,“ uvedl ředitel Thomayerovy nemocnice v Krči Zdeněk Beneš. Nemocnice Na Homolce může podle ředitele Ivana Olivy zase nabídnout pracoviště gama nože a týmy špičkových lékařů zaměřené zejména na diagnostiku a neurologicko-neurochirurgickou a kardiovaskulární léčbu.

Petera už dříve uvedl, že spolupráce by měla být oboustranně výhodná. Středočeská zařízení by měla lákat pražské pacienty hlavně na komfort. Řada Pražanů má navíc ve Středočeském kraji chaty či chalupy a už nyní krajská zařízení využívají.

Středočeský kraj má podle hejtmana tu anomálii, že nemá tak jako ostatní regiony jednu centrální nemocnici pro složitější zákroky a ostatní zařízení na ni navázané. Provádět velmi odborné úkony ve všech oblastních nemocnicích je příliš nákladné a neefektivní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?