Středočeské nemocnice by měly s výjimkou Kladna skončit v plusu

16. 8. 2018 16:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské oblastní nemocnice ve Středočeském kraji by měly podle výhledu hospodaření letos skončit s kladným hospodářským výsledkem. Výjimku tvoří kladenská nemocnice, která skončí v červených číslech. Zároveň je možné, že kraj zruší Asociaci středočeských nemocnic, která nenaplnila očekávání, řekla dnes novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).


U kladenské nemocnice předpokládá kraj výsledek na úrovni loňského roku, tedy zhruba minus 52 milionů s dotací od kraje. Bez dotace by nemocnice podle Jermanové skončila na částce 107 milionů korun v minusu.

Podle hejtmanky je ale potřeba šetřit ve všech nemocnicích. „Cítíme potřebu úspor provozních nákladů, úspor při nákupu materiálů, chceme si zlepšit přehled o tom, kde který přístroj je, jestli nemocnice zbytečně nekupují přístroje jen proto, že mají přístup k evropským fondům,“ řekla Jermanová. Kraj podle ní zároveň hledá nejvýhodnější formu organizační struktury krajských nemocnic.

Kraj podle ní nechce poskytovat dotace na ztrátové provozy, ale pouze na smysluplné investice, například do modernizace. „Domníváme se, že všechny oblastní nemocnice si musí uvědomit, že jejich úkolem je vydělat si samy na sebe. Chápu, že pro ředitele nemocnic je to obtížný úkol, nicméně je pozitivních příkladů dost, že nemocnice ve vlastnictví kraje jsou na nule nebo mají zisk,“ řekla Jermanová.

Podle ní je možné, že kraj zruší Asociaci středočeských nemocnic, z jejíhož vedení byl v červenci odvolán sekretář spolku Zbyněk Chotěborský. „Neplní účel, nenaplnila se očekávání a ta forma je bezzubá. Budoucnost tohoto spolku není,“ řekla Jermanová.

Úkolem Asociace středočeských nemocnic bylo mimo jiné to, že se kraj jejím prostřednictvím chtěl dostávat alespoň k některým informacím o nemocnicích, což je pro hejtmanství obtížné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?