Středočeské nemocnice již mají nové šéfy

26. 11. 2008 11:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Během jednoho dne se v pěti středočeských nemocnicích vyměnili ředitelé. Nový hejtman Středočeského kraje David Rath je odvolal údajně kvůli nevýhodným prodejům a pronájmům. Ředitelé jakoukoliv vinu popírají a kritizují způsob odvolání: dozvěděli se o něm totiž z médií.


Radní kraje již včera jmenovali advokáta Aleše Buriánka do funkce předsedy představenstev všech pěti oblastních zdravotnických zařízení. „Je to takzvaný koncern, který umožňuje, aby byl jeden předseda představenstva pro všechny členy koncernu,“ vysvětlil pro ČTK David Rath(ČSSD). Buriánek je právníkem České lékařské komory, kterou několik let právě Rath vedl. Podle hejtmana je odvolání logickým krokem, šéfové nemocnic prý v mnoha případech pochybili.

Netradiční byl ale způsob odvolání, ředitelé totiž ještě včera odpoledne žádné oficiální informace neměli. „Stále pracuji a čekám, až mi někdo přijde říct, že jsem odvolán. Nějaké informace jsem slyšel, ale ty byly zákulisní. Oficiálně ještě nikdo nepřišel,“ vysvětlil pro Zdraví.Euro.cz ředitel nemocnice Příbram Roman Boček. Podobně reagovali i jeho kolegové. „Žádnou oficiální informaci nemám, volalo mi jen pár novinářů. Dokud ale nebudu mít přesné informace, nemůžu se k tomu vyjádřit. Dozvěděl jsem se to v televizi,“ dodal pro Zdraví.Euro.cz ředitel nemocnice Mladá Boleslav Ladislav Řípa.

Rozhodnutí nového hejtmana se ředitelům příliš nezamlouvá, někteří tvrdí, že tím ohrožuje pacienty a samotný chod nemocnice. „To co dělá pan hejtman Rath je nekorektní a neslušné, ale odpovídá to jeho image. Je šokující, jak hazarduje s pacienty i zaměstnanci. Teď jsem tedy odvolán, ale nemocnici řídím dál, protože nemám žádné oficiální informace, nevím, kdy budeme muset z nemocnice odejít, zda zítra, nebo za měsíc. Udělali jsme dokonce první krok a poslali jsme na Středočeský kraj email s žádostí o vysvětlení,“ zlobil se šéf nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov Miroslav Petrík.

Důvody výpovědi? Podle ředitelů smyšlené

Ředitelé se ostře ohrazují proti důvodům odvolání. David Rath totiž tvrdí, že většina šéfů výše zmíněných nemocnic je podepsána pod velmi problematickými privatizačními smlouvami. Bezdůvodně prý také odvolávali z funkcí některé odborníky, nesou vinu za odchody zdravotního personálu i zrušené zubní pohotovosti. Jakékoliv pochybení ale šéfové nemocnic odmítají, tvrdí, že důvody jsou smyšlené. „Důvody, které pan Rath uvádí jsou naprosto smyšlené, nemocnice funguje velmi dobře, zmodernizovali jsme ji a udělali na ni spoustu práce,“ doplnil Petrík. Podobně se vyjádřil i Boček. „Když jsem přišel do příbramské nemocnice, tak se zde nevypláceli ani mzdy, odcházím a je vyrovnané hospodaření. Fakta jsou jasná, ostatní jsou řeči.“

Noví ředitelé jsou již vybráni

Hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl uvedl, že ve středu navštíví všech pět oblastních zdravotnických zařízení a sdělí jejich ředitelům důvody jejich odvolání. Zároveň uvede do funkcí jejich nástupce, kteří budou řízením nemocnic pověřeni. Kolínskou nemocnici povede chirurg Petr Chudomel, kladenskou zástupkyně primářky na interně motolské nemocnice Kateřina Pancová, příbramskou chirurg a bývalý starosta Dobříše Stanislav Holobrada a benešovskou radiolog Milič Řepa. „Nebudou zatím jmenováni na všech místech řediteli, protože se pracuje na právní normě tohoto jmenování, ale budou jmenováni jako lékaři, kteří tyto nemocnice povedou,“ dodal Seidl pro ČTK. Mladoboleslavskou nemocnici zatím povede ekonom Josef Langer. Stranická příslušnost podle Seidla nehrála roli, nikdo z nových šéfů nemocnic není podle jeho informací členem ČSSD.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?