Středočeské nemocnice přijdou bez smlouvy s VZP až o 395 miliónů

12. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj zatím neúspěšně žádá Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ) o určení termínů výběrových řízení na poskytování zdravotní péče. Ta jsou přitom podmínkou pro uzavření nových smluv mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami...


Nepodaří-li se to, mohou jenom zdravotní instituce v regionu, jež mají smlouvy s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), přijít v prvním čtvrtletí 2006 až o 395 miliónů korun. Zhruba tuto částku totiž vyinkasovaly za první čtvrtletí loňského roku.

„Zrušení naplánovaných výběrových řízení je dalším neodpovědným krokem MZ, které ohrozí statisíce pacientů. Vysvětlení, že k odložení výběrových řízení došlo z důvodů personálních změn ve VZP, pokládám za zástupné a naprosto nepřijatelné,“ uvedl hejtman Petr Bendl (ODS).

Původní termín jednání byl stanovený na 5. prosince. Hejtman již před tím ministerstvo kritizoval, že si na důležitou schůzku úředníci vyhradili jen několik desítek minut.

Bendl tvrdí, že pokud ministerstvo výběrová řízení nakonec v prosinci nesvolá, nezbude nemocnicím po 1. lednu 2006 nic jiného než péči o pojištěnce VZP omezit pouze na nutnou a neodkladnou zdravotní péči.

Hrozba se týká nemocnic v Benešově, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami - tj. stovek tisíc lidí. „Taková situace by samozřejmě vyvolala velkou nejistotu v řadách pacientů, ale i zaměstnanců samotných nemocnic,“ zhodnotil vše hejtman, který ministerstvo o vypsání nového termínu písemně žádal počátkem měsíce. Zatím nedostal žádnou odpověď. MZ se přes opakované dotazy Práva k problému zatím nevyjádřilo.

Lenka Hloušková, Právo

Zdráhalová

Měla bych snad jen jeden dotaz, na který pořád nemohu dostat odpověď. Mají

nemocnice ve Středočeském kraji řádně uzavřenou smlouvu se zdravotními pojišťovnami na základě proběhlých výběrových řízení? Snad se nestalo, že

někdo změnil právní subjektivitu zařízení a nyní se dožaduje plateb. Zná někdo na tuto otázku odpověď?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?