Středočeské nemocnice - Rathova vlajková loď i Achillova pata

23. 7. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské oblastní nemocnice se během vládnutí hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) staly jeho vlajkovou lodí. Do modernizace nemocničních areálů plynuly v minulých čtyřech letech nemalé prostředky.


Opozice přitom vedení kraje vyzývala k uvážlivějšímu nakládání s penězi a poukazovala na ekonomické problémy zdravotnických zařízení. Krajské nemocnice se nakonec staly i Achillovou patou bývalého hejtmana, a to kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám, jež se ocitly v hledáčku detektivů.

Spory mezi vedením kraje a opozicí se často týkaly příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, jejíž vznik prosadil Rath a kterou soud odmítl zapsat do obchodního rejstříku. Podle kritiků se díky dnes už zrušené organizaci soustředila moc nad středočeským zdravotnictvím do rukou úzkého okruhu lidí napojených na bývalého hejtmana. V čele příspěvkové organizace stála bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, která je spolu s Rathem stíhána kvůli korupci.

Nemocnice založené Středočeským krajem hospodařily v roce 2008 s celkovou ztrátou téměř 135 milionů korun. Výrazného zlepšení hospodářského výsledku dosáhla benešovská nemocnice Rudolfa a Stefanie, která vloni vykázala půlmilionovou ztrátu oproti téměř šedesátimilionové v roce 2008. Oblastní nemocnice Kladno zaznamenala opačný trend, a to ze ztráty 8,5 na loňských 68 milionů korun.

„Vývoj hospodaření je ovlivněn změnou principu úhrad ze zdravotního pojištění, kdy od roku 2010 v podstatě nedochází k nárůstům v úhradách,“ řekl ČTK mluvčí středočeského kraje Milan Smutný.

Problémem je podle něj nynější pozastavení plateb z Regionálního operačního programu. „Díky novému zákonu o DPH tak musela kladenská nemocnice vyplatit ze svých prostředků zhruba 6,5 milionu na odvod DPH u daňových dokladů, které měly být proplaceny z ROP. V případě dalšího zdržení možnosti čerpat prostředky ROP nemocnici dojdou peníze na probíhající rekonstrukce nejpozději v říjnu,“ uvedl.

Investice do středočeských nemocnic za působení sociálnědemokratického hejtmana Ratha často kritizovala opozice. Spory vyvolal tendr na výstavbu nového pavilonu interny v mladoboleslavské nemocnici za půl miliardy i nové pavilony nemocnic v Kladně i Příbrami. Kandidát ODS na hejtmana Raduan Nwelati už dříve uvedl, že pokud ODS uspěje ve volbách, prosadí revizi generelů nemocnic a novou koncepci krajského zdravotnictví.

Podle údajů krajského úřadu se ve středních Čechách od roku 2008 zvýšil počet míst v domovech pro seniory o 339 na 5022. Právě zvýšení počtu míst v těchto zařízeních bylo jedním z bodů programového prohlášení sociálních demokratů na začátku volebního období. I tato sociální oblast byla častým tématem sporů mezi ČSSD a opozicí. Ožehavým tématem bylo například zrušení domova v Panenských Břežanech, z kterého se museli klienti odstěhovat. Někteří kritici tvrdili, že rušení domova vzniklo kvůli tomu, aby mohlo být rozšířeno letiště v nedalekých Vodochodech. Kraj to však odmítal.

Kraj v tomto volebním období například postavil nový domov pro seniory v Berouně za 130 milionů korun, další prostory vznikly třeba v jednom z pavilonů kladenské nemocnice. Hejtmanství naopak po vypuknutí aféry kolem Ratha zrušilo plánované výstavby domovů pro seniory v Kolíně a Unhošti na Kladensku. Údajně ho k tomu přiměly zejména ekonomické důvody. Stále se čeká na dlouho odkládanou dostavbu domova důchodců v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?