Středočeský kraj bude hradit poplatky jen za předchozí čtvrtletí

29. 1. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj změnil systém proplácení zdravotnických poplatků. Nově bude pacientům kompenzovat poplatky vždy jen za předchozí čtvrtletí, starší platby nebudou nahrazovány. Lidé dosud mohli žádat o úhradu regulačních poplatků několik let zpátky, to už nebude možné. Rozhodli o tom krajští radní, sdělila ČTK mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová. Střední Čechy jsou posledním krajem, který ještě úhradu regulačních poplatků úplně nezrušil. Ostatní regiony od této praxe upustily.


Kraj bude podle mluvčí nově posuzovat jen žádosti „za období jednoho čtvrtletí, které předchází před čtvrtletím, ve kterém byla žádost o poskytnutí daru na úhradu regulačních poplatků od Středočeského kraje podána“. Například podá-li pacient žádost v prvním čtvrtletí tohoto roku, mohou mu být proplaceny poplatky za loňské čtvrté čtvrtletí. Změna platí od pondělí.

„Mohu všechny pacienty ubezpečit, že i dál budeme poplatky hradit, jen jsme změnili způsob proplácení na efektivnější variantu,“ uvedl hejtman Josef Řihák (ČSSD). Nový systém podle něj zjednoduší a zrychlí schvalování žádostí.

Lidé dosud mohli zasílat své žádosti o úhradu poplatků z doby až k srpnu 2010, kdy hejtmanství přešlo na obměněný „plzeňský model“, spočívající v tom, že pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím nic v nemocnicích platit nemusel a poplatek byl za něj po ústní dohodě automaticky zaplacen. Kraj to stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 milionů korun. Nyní vynakládá za poplatky daleko méně. Za první tři čtvrtletí roku 2013 vyplatil 19,9 milionu Kč, vyhověl 10.471 žádostem.

Hrazení poplatků za pacienty bylo předvolebním slibem ČSSD, krajská opozice tuto praxi kritizuje. Nová vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) počítá se zrušením všech poplatků s výjimkou 90 korun za pohotovost. Výpadek příjmů mají pokrýt platby od pojišťoven po navýšení platby za státní pojištěnce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?