Středočeský kraj chce z poloviny platit leteckou záchranku

13. 1. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj chce z poloviny platit leteckou záchrannou službu. Na území regionu zasahuje vrtulník pražské záchranky, který provozuje policie a náklady na zdravotnický personál a materiál platí pražští záchranáři.


Podíl kraje bude činit několik milionů korun, o záměru ještě budou jednat středočeští zastupitelé. ČTK to řekla mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

Náklady na pražskou leteckou záchrannou službu loni činily zhruba 12 milionů korun. Většina zásahů se odehrává na území Středočeského kraje. Podle ředitele pražské záchranky Petra Koloucha byla proto služba pro Prahu ztrátová. „Jako rada jsme dospěli k závěru, že tuto službu v regionu rádi podpoříme, protože se jedná o záchranu životů a ta by měla být prioritní v každém ohledu,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Součástí plánů je také možnost vzlet vrtulníku aktivovat přímo z kladenského centrálního dispečinku, což by mělo jeho zásah urychlit. Dosud se zásah leteckých záchranářů řeší přes dispečink pražské záchranné služby.

Středočeští radní už schválili záměr na uzavření smlouvy s magistrátem hlavního města, což je zřizovatel pražské záchranky. Souhlasí i pražští radní i zastupitelé.

Pražské stanoviště letecké záchranky se nachází v Ruzyni v areálu letiště a je jedním z deseti aktivních stanovišť v ČR. Je také nejstarší, v provozu je nepřetržitě od roku 1987. Umístění v areálu umožňuje využívat technického zázemí velkého letiště i pokročilého navigačního vybavení a rozšiřuje možnosti zásahu i na méně příznivé klimatické podmínky.

„Umístění na letišti v Praze-Ruzyni je pro letecké zásahy výhodné, jelikož je umístěno téměř ideálně ve středu našeho kraje. Navíc nejméně osmdesát procent zásahů se uskutečňuje ve středních Čechách,“ uvedl ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?