Středočeský kraj letos investuje do nemocnic půl miliardy korun

13. 1. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj bude letos do modernizace krajských nemocnic investovat asi půl miliardy korun. V kolínské nemocnici se například vybuduje centrum pro vzdělávání a péči o zaměstnance s mateřskou školou, v areálu mladoboleslavské nemocnice zase vyroste parkovací dům.


ČTK o tom informovala mluvčí středočeského krajského úřadu Nicole Mertinová.

„Každá nemocnice má přidělenou určitou část peněz a má nám v souladu s generelem říct během ledna, co se konkrétně bude v té nemocnici dělat, abychom to projednali na radě kraje a schválili. Cíl je jednoduchý - musíme udržet zdravotnictví a kvalitu zdravotní péče ve středních Čechách,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Nemocnice trápil úbytek středního zdravotnického personálu, který už se ale podle hejtmana podařilo zastavit.

V Benešově kraj chystá přeměnu bývalého pavilonu střední zdravotnické školy na lůžkové oddělení za 30 milionů korun. Za 18 milionů by se mělo přestěhovat dětské lůžkové oddělení do zrekonstruovaných prostor.

Oblastní nemocnice Kladno by letos měla za 270 milionů korun rekonstruovat blok C2, v němž je například gynekologické oddělení nebo část chirurgie. Vedení nemocnice ale zatím čeká na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k soutěži na přípravu projektu. Následovat by mělo vypsání nového tendru.

Kolínská nemocnice připravuje obměnu počítačového tomografu za 25 milionů korun s přispěním ministerstva zdravotnictví. „Dojde tak k celkovému zkvalitnění vyšetřovacích metod a také k zavedení nové diagnostiky koronárních tepen a prokrvení srdečního svalu s cílem předcházet dokonaným infarktům srdce,“ uvedla Mertinová.

Mladoboleslavská nemocnice v březnu otevře nový pavilon pro oddělení onkologie, nukleární medicíny a hematologie za 112 milionů korun. Zhruba 40 milionů na projekt nemocnice získala z EU. Investici asi deset milionů korun si letos vyžádá modernizace interního příjmu, který by se měl přesunout do nejnižšího patra pavilonu interny. Dalších asi 60 milionů Kč bude potřeba na modernizaci rotačního pavilonu, v němž dříve sídlila interna. V budoucnu by zde mělo být nově například ředitelství nemocnice.
Nemocnice v Kutné Hoře za více než 25 milionů korun vymění okna a zateplí zdi a střechu polikliniky. Nejvýznamnějším projektem roku 2016 v příbramské nemocnici bude rekonstrukce porodních sálů a souvisejících prostor za 80 milionů korun.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje plánuje koupit například kompletně vybavený dispečink v nákladním automobilu, který má vlastní elektrocentrálu. Záchranku by pak bylo množné řídit téměř odkudkoliv z terénu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?