Středočeský kraj uhradí za první čtvrtletí za pacienty 5,8 mil.Kč

23. 4. 2013 7:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj pokračuje v hrazení regulačních poplatků za pacienty, stojí ho to ale výrazně méně než v minulosti. Krajští radní včera schválili uvolnění 5,8 milionu korun za lidi ošetřené od začátku ledna do konce března v krajských nemocnicích nebo dalších zařízeních na území regionu, sdělila ČTK mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová. Opoziční ODS hrazení poplatků, které bylo předvolebním slibem ČSSD, kritizuje.


Střední Čechy jsou posledním krajem, který ještě úplně nezrušil úhradu regulačních poplatků. Ostatní regiony od této praxe upustily. Od roku 2010 ale ve středočeských nemocnicích platí někdejší „plzeňský model“, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení.

Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně po ústní dohodě automaticky zaplacen. Kraj to stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 milionů korun a za období leden až červenec 2010 dalších 46 milionů korun. Nyní hejtmanství vynakládá za poplatky mnohem méně.

Kraj podle Mertinové obdržel za letošní první čtvrtletí 3286 žádostí o úhradu poplatků v celkové výši 6,689.797 Kč. Uspělo 2962 žadatelů, kterým hejtmanství dohromady proplatí 5, 841.730 korun. „Hlavním důvodem zamítnutí žádostí byla skutečnost, že žadatelé neměli bydliště na území Středočeského kraje, popřípadě to, že žadatelé nedodali požadované dokumenty,“ uvedla mluvčí.

Kraj proplácí stokorunový poplatek za den pobytu strávený na lůžku ve všech zdravotnických zařízeních na jeho území a třicetikorunový poplatek za návštěvu u lékaře. Poplatky se proplácejí zpětně. Příslušné formuláře pacienti najdou na webu krajského úřadu nebo jednotlivých zdravotnických zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?