Středočeští záchranáři loni vyjížděli k více sebevraždám

12. 1. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeští záchranáři v loňském roce ošetřili 110.000 pacientů, zhruba stejně jako předloni. Ve větší míře zasahovali u sebevražd. Počet závažných diagnóz, tedy akutních infarktů, cévních příhod či vážných zranění při dopravních nehodách, se meziročně nezměnil.


Na včerejší konferenci zdravotnických odborů v Kutné Hoře to novinářům řekl ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek. Mluvčí krajské záchranky Petra Effenbergerová doplnila, že počet sebevražd a sebevražedných pokusů se meziročně zvýšil zhruba na 730 z předloňských 668 případů.

„Novým fenoménem je přetěžování dispečerek, které je čím dál dramatičtějí. Telefonátů je mnoho, jsou ohromně agresivní, vulgární a ten stres dispečerek je obrovský. Zvláště v době, kdy je záchranka pod tlakem nedostatku lékařů,“ uvedl předseda odborové organizace krajské záchranné služby Jiří Havlovic. Pracovnice dispečinku by proto měly mít podle Havlovice nárok na rizikový příplatek.

Houdek podotkl, že telefonátů na dispečink bývá trojnásobně více než výjezdů. Ke dvěma ze tří případů dispečerky posádku nevysílají. I tak podle něj přetrvávají případy, kdy záchranáři vyjíždějí zbytečně.

Letos záchranná služba vynaloží více na platy zdravotníků. Desetiprocentní navýšení mezd nebo zařazení řidičů do osmé platové třídy, tedy o třídu výše, znamená v nákladech 56 milionů korun navíc. S pokrytím těchto výdajů záchrance podle Houdka pomůže kraj.

Dobrou zprávou je podle ředitele to, že po regionu budou jezdit tři desítky nových sanitek. „Je uzavřeno výběrové řízení na 11 nových sanitních vozů z minulého roku, dodány by měly být během prvního pololetí. V momentě, kdy podepíšeme smlouvu, můžeme rozjet další výběrové řízení na dalších dvacet vozů,“ uvedl. Jedno auto vyjde podle ředitele přibližně na 3,2 milionu korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?