Středočeští záchranáři ošetřili loni po 20 letech méně pacientů

20. 1. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeští záchranáři ošetřili loni 105.000 pacientů, meziročně zhruba o tisícovku méně. Počet nepatrně klesl poprvé po zhruba 20 letech. Důvodem by mohlo být i to, že bylo dosaženo potenciálního stropu.


Celkový počet zásahů přesáhl 100.000 poprvé v roce 2013. Záchranáři se musejí potýkat s neustále stoupající agresivitou pacientů, která velmi často souvisí s požitím alkoholu a drog. ČTK to řekl ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Záchranáři ve středních Čechách loni ošetřili například 2000 infarktů a 3500 cévních mozkových příhod. Zhruba 20.000 ošetření tvoří úrazy včetně autonehod. Záchranáři museli resuscitovat více než 1100 pacientů, z toho ve zhruba 40 procentech byli úspěšní. „Obecně skutečně opodstatněné výjezdy jsou zhruba dva z deseti, ostatní by mohl vyřešit například praktický lékař, který by jako dříve objížděl pacienty,“ řekl Houdek.

Neustále se také zkracují dojezdové časy záchranné služby, napomáhají tomu například využití nových technologií v operačním středisku i aktualizace map v GPS navigacích. Středočeští záchranáři letos dostanou až 28 nových sanitek včetně vybavení. Nákup by měl být hrazen převážně z evropských dotací.

I když nestoupá počet záchranářů, kteří by po napadení byli v pracovní neschopnosti, policie musela asistovat u 14.000 zásahů. Počet verbálně agresivních pacientů záchranáři ve statistikách nemají, ale slovní napadání se objevuje až u jedné třetiny výjezdů. Podle ředitele by nepomohlo ani to, kdyby se záchranáři stali veřejnými činiteli. „Nijak se neprojevilo ani to, že se za napadení záchranáře dávají vyšší tresty,“ uvedl Houdek. Důvod vidí obecně v marasmu doby a celospolečenské a celosvětové atmosféře, která je plná agrese.

Někteří lidé také zneužívají záchrannou službu jako dopravu zdarma do nemocnice nebo jako způsob, jak předběhnout lidi v čekárně na pohotovosti. Takové lidi ale nelze podle Houdka jakkoli potrestat, protože se tento způsob zneužití těžko prokazuje. „Počet zneuživatelů je v posledních letech konstantní,“ uvedl ředitel.

Ve středních Čechách je 44 stanovišť záchranářů, z toho pět soukromých. Středočeská záchranka je největší v zemi a má nejvíce stanovišť i výjezdových skupin, fungují také dohody s dalšími kraji. Jen v jednom procentu případů středočeští záchranáři nedokážou splnit dojezdový čas 20 minut, zákonná norma je až pět procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?