Studenti zdravotních škol budou soutěžit v první pomoci

16. 6. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Následky hromadného neštěstí s množstvím zraněných a další modelové situace budou řešit účastníci 20. ročníku mezinárodní soutěže v poskytování první pomoci v letním táboře Zálesí u obce Mladé Bříště na Pelhřimovsku.


Zraněným v modelových situacích musejí pomoci bez zvláštního vybavení a ve složitém terénu, komunikovat musejí i s cizinci. ČTK to řekla ředitelka pořádající Střední zdravotnické školy v Jihlavě Marie Říhová.

Soutěž se uskuteční 18. a 19. června. Zúčastní se jí 36 družstev, což představuje kolem 200 studentů středních zdravotnických škol z Česka, Slovenska, Německa a Norska, a zástupců rakouského Červeného kříže.

Scénář soutěže a typy fingovaných zranění se každý rok mění. V minulých letech se například soutěžící museli na jednotlivých soutěžních stanovištích pokusit oživit oběšenou dívku, vypořádat se s otevřenou zlomeninou nebo překotným porodem, se zraněními po výbuchu i s následky vážné dopravní nehody autobusu. V roli figurantů se objevují studenti pořádající jihlavské školy, ale také z partnerské německé školy, aby si soutěžící procvičili komunikaci v cizím jazyce.

Soutěžit se bude ve volné přírodě v okolí tábora. Novinkou bude jedno ze stanovišť, na němž soutěžící nebudou poskytovat přímo první pomoc, ale bude zaměřené na jejich fyzickou připravenost. „Budou běhat s nosítky, budou simulovaně zachraňovat zraněného ve vodě a podobně. Výsledky se zohlední při konečném bodovém hodnocení soutěžních družstev,“ řekla Říhová.

Mezi porotci jsou zkušení zdravotníci z krajské záchranné služby Kraje Vysočina. Organizátoři získali na uspořádání soutěže dotaci od Kraje Vysočina a Česko-německého fondu budoucnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?