SÚKL: ČR má systém sledování léků i marketingových aktivit firem

3. 2. 2010 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku už dva roky funguje systém sledování účinnosti a bezpečnosti léků i marketingových aktivit firem, řekl ČTK ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martin Beneš. Reagoval tak na informace, že v Rakousku předepisují lékaři za odměnu už zavedené léky a sledují pro firmy jejich účinky.


Beneš zdůraznil, že Rakousko nemá systém sledování jako Česko. Podle Lidových novin mohou být ale ke stejnému postupu motivováni i lékaři v Česku.

„Česko má od roku 2008 systém kontroly, kdo ho poruší, dostane pokutu,“ prohlásil Beneš. Poslední pokuta kvůli tomu byla uložena ve výši 550.000 korun pro jednu firmu.

V takzvaných poregistračních studiích sledují čeští lékaři účinnost a bezpečnost léků. Mohou tak přispět k tomu, že se lék začne používat i pro další onemocnění, nebo je naopak vyřazen pro některé typy pacientů, protože se v praxi ukáže, že je pro ně nevhodný.

Firmy musejí oznámit zahájení poregistrační studie, přehled studií zveřejňuje SÚKL na svém webu, informace jsou veřejně přístupné. Nezveřejňují se jen informace o tom, kteří lékaři se do studie zapojili a zda měli se studií nějaké výdaje, které jim firma hradila.

„Tyto údaje jsou součástí závěrečné zprávy a my je ze zákona nesmíme zveřejňovat,“ vysvětlila Petláková. Evidenci ohlášených studií využívá SÚKL při inspekcích firem, zda plní své povinnosti a nedělají neohlášenou studii.

Podle české pobočky nevládní protikorupční organizace Transparency International platí farmaceutické firmy zdravotníky oficiálně za to, že ověřují případné vedlejší účinky léků, ve skutečnosti ale lékař od firmy inkasuje za to, že předepisuje její lék a žádný výzkum se neuskutečňuje.

Firmě, která by studii nenahlásila, hrozí v Česku až milionová pokuta. Loni firmy přiznaly 117 studií. SÚKL nemůže ovlivnit, zda firma nabídne lékařům za účast na studii 1000 nebo 100.000 korun.

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek potvrdil, že řada lékařů se na studiích zadaných farmaceutickými koncerny podílí a dostává za to odměnu. Nemyslí si ale, že by studie byly zbytečné.

„I když je lék testovaný už před registrací, jeho případné vedlejší účinky u pacientů se sledují všude na světě i nadále,“ řekl LN. Jestliže má lékař se studií práci navíc, musí za to prý brát plat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?