SÚKL je přetížen, domnívá se VZP

26. 4. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Revize úhrad léčivých přípravků jsou stál středem pozornosti. Kritici i nadále upozorňují na nedostatky a pochybení, kterých se prý Státní ústav pro kontrolu léčiv dopustil. Z jiné strany slyšíme i smířlivější tóny. „SÚKL je přetížen konáním tisíců správních řízen, navíc změny zákona, které by jeho činnost usnadnily, zatím přijaty nebyly,“ komentuje situaci pro Zdraví.Euro.cz mluvčí VZP Jiří Rod.


Jaké jsou vaše poznatky k činnosti SÚKL při stanovování cen a úhrad léků?

SÚKL je přetížen konáním tisíců správních řízen, navíc změny zákona, které by jeho činnost usnadnily, zatím přijaty nebyly. Co se týče vlastního stanovování cen a úhrad, ne vždy máme stejný názor. V takových případech se odvoláváme nebo se snažíme uzavřít s výrobcem dohodu o nejvyšší ceně. Velký problém máme se zveřejňováním číselníků, kdy máme minimum času na jejich zpracování a korekci chyb, což působí problémy našim smluvním partnerům.

Jsou podle vás třeba nějaké změny? Co byste navrhovali? Co Vám zásadně nevyhovuje?

VZP na žádost MZ spolupracovala na přípravě technické novely (únor 2010), na základě které mohlo dojít k rychlejšímu vstupu generik, byl zde návrh na § umožňující aplikaci systému RISK SHARING a PRICE VOLUME.

SÚKL je nyní pod kritikou ČLK, ta tvrdí, že zákon ústavu ukládá provést revizi úhrad každoročně, tedy i v roce 2008, je to skutečně tak?

Ano

Jak je tedy možné, že jej SÚKL nesplnil?

Dotaz by měl směřovat na SÚKL a na nadřízený orgán, to je Ministerstvo zdravotnictví

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?