SÚKL je přípraven na to, že by byly elektronické recepty povinné

7. 12. 2012 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Bude-li elektronické předepisování léků povinné, je Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) kapacitně a technicky připraven vše zajistit, řekla ČTK Lucie Šustková z tiskového oddělení SÚKL v reakci na dnešní návrh zdravotního výboru přidat do novely zákona o léčivech tuto povinnost. Rezervovaně se k návrhu stavějí lékárnická i lékařská komora. Obávají se ohrožení pacientských dat.


„Funkčnost elektronického receptu se v praxi dlouhodobě ukazuje. Nyní je předepsáno již přes 300 000 eReceptů. Každým dnem do systému přistupují další zdravotnická zařízení a lékárny,“ uvedla Šustková. Vedle praktických lékařů a ambulantních specialistů píšou elektronické recepty i velká zdravotnická zařízení se stovkami lékařů.

Podle předsedy sněmovního zdravotního výboru Borise Šťastného by lékaři od roku 2015 měli psát elektronické recepty povinně, papírové výjimečně. Pacienti by mohli využít zásilkový prodej i u části léků na předpis.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoby ČTK řekl, že význam elektronických receptů nezpochybňuje, po stránce technické je na ně většina lékáren vybavena. „Nicméně my jsme v situaci, kdy se do zákona navrhuje povinnost, ale vůbec tam není řečeno, k čemu to bude využito,“ řekl. V případě lékárníků by projekt například měl umožnit sdílet data o předepsaných a užívaných lécích. Lékárník by tak mohl zabránit špatnému dávkování, vydání nevhodné kombinace léků či více přípravků se stejnou účinnou látkou. Tím by ochránil pacienta.

Lékárníci mají podle Chudoby se zaváděním elektronického receptu špatnou zkušenost z předchozích let, kdy museli opakovaně měnit softwarové programy, přizpůsobovat se různým rozhraním a ve výsledku pak nic nebylo. Proto trvají na tom, že nejprve musí být připraven cílový stav, jak by vše mělo fungovat, kolik řešení bude stát a co přinese. „Jinak je to jen vyprávění pohádek,“ shrnul Chudoba.

Podle Šťastného zrychlí elektronická preskripce výdej léčiv, zvýší bezpečnost pacienta a přinese zdravotnímu systému úspory ve výši miliard korun. Prezident České lékařské komory Milan Kubek k tomu ČTK řekl, že nechce návrh odmítat, aniž ho podrobně zná. Ale úspor ve výši miliard korun lze podle něj dosáhnout jedině tím, že pacienti nějaké léky nedostanou od pojišťovny zaplacené.

Internetový prodej volně dostupných léků nyní nabízí podle informací z výboru 180 ze zhruba 2500 lékáren. Elektronický recept mohou lékaři psát po dohodě s pacientem od roku 2008. Do praxe ho ale bylo možné zavést kvůli nutnosti vybudovat centrální úložiště až o rok později. Elektronické recepty píše jen 369 lékařů. Od loňského srpna do konce letošního října jich vypsali přes 256.000. Celkem loni napsali téměř 74 milionů receptů.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?