SÚKL loni odhalil prošlé léky v 15 zařízeních

19. 10. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Inspektoři Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) loni odhalili prošlé léky v 15 zdravotnických zařízeních. Některé nemocnice také používaly pilulky, které jim předtím jako nevyužité vrátili pacienti nebo jejich rodinní příslušníci. Některé léky přitom mohou po době použitelnosti způsobit zdravotní potíže.


Napsal to server Aktuálně.cz.

„Děje se to ze stejných důvodů, z jakých se v obchodních řetězcích nabízí lidem zelené maso potažené plísní. Lidé se buď kontrolám dostatečně nevěnují, nebo se šetří,“ řekl serveru lékový expert Josef Suchopár. Nemocnicím přitom za porušení zákona hrozí až dvoumilionová pokuta.

Lékový ústav loni zkontroloval 290 nemocnic a samostatných ambulancí. V 15 z nich se našly prošlé léky, často v jedné skříni spolu s ostatními. „Mohly být použity při poskytování zdravotní péče,“ uvedla mluvčí SÚKL Lucie Šustková. Použité léky vrácené pacienty mělo na jednom místě spolu s novými medikamenty 16 zařízení. „Ve třech případech se prokázalo, že se tato léčiva skutečně opětovně používala,“ doplnila Šustková.

Suchopár varoval, že například při užívání starých tetracyklinových antibiotik mohou pacientovi selhat játra. Tyto léky totiž mají složitou chemickou strukturu a jako prošlé začnou pozvolna produkovat jedovaté látky. Šéf České lékárnické komory Lubomír Chudoba ale uklidňuje, že většina běžně používaných přípravků by neměla vyvolat fatální následky. „Drtivá většina lékových forem je dimenzována na mnohem delší období použitelnosti, než uvádí jejich balení,“ řekl serveru Chudoba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?