SÚKL nezákonně dělil zakázku, od ÚOHS dostal pokutu

12. 8. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) nezákonně dělil zakázku na dodávku informačních technologií. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za to dostal pokutu 30.000 korun. Sankce je pravomocná, SÚKL se proti ní neodvolal. ČTK to zjistila z webu ÚOHS.


SÚKL ve stejný den v roce 2008 vypsal dvě zakázky na rozšíření zálohovacích systémů a na testovací prostředí. Podle ÚOHS je ale měl sloučit do jedné a vypsat otevřenou soutěž. O zakázku by se pak mohlo ucházet více firem než jen ty, které SÚKL vyzval.

„Již v průběhu správního řízení SÚKL argumentoval tím, že účel a funkčnost poptávaných plnění je odlišná s ohledem na bližší specifikaci v technických podmínkách. Tuto argumentaci ÚOHS neakceptoval. SÚKL neměl k dispozici žádné další důkazy kromě těch, které předložil v rámci správního řízení. Vzhledem k tomu se rozhodl rozklad nepodávat,“ sdělila ČTK tisková mluvčí Lucie Šustková.

Podle ÚOHS ale šlo o jednu zakázku. Svědčí prý o tom mimo jiné fakt, že v obou případech vyhrála stejná firma. „Za polehčující okolnost lze považovat skutečnost, že zadavatel v případě obou veřejných zakázek zaslal výzvu k podání nabídek více dodavatelům, a nevyloučil tedy zcela soutěžní prostředí,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

„Výsledky správního řízení SÚKL zohlední v praxi při zadávání veřejných zakázek,“ dodala Šustková.
Cena zakázky v součtu dosáhla 4,6 milionu korun. SÚKL hrozila pokuta až do 230.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?