SÚKL pozastavil zakázky v hodnotě stovek milionů, kontroly pokračují

25. 2. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a nový ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta zveřejnili opatření, související s prvními výsledky hloubkové kontroly ministerstva – výsledkem je úplné zrušení či zastavení veřejných zakázek v souhrnné hodnotě převyšující 320 milionů korun.


Zdeněk Blahuta zrušil výběrová řízení za 47 milionů korun, další za 280 milionů korun pozastavil a nechá je přezkoumat. U tendru na informační technologie za 160 milionů korun panuje podezření na „vyvádění peněz“, tedy tunelování. Jeho předchůdce Pavel Březovský, který byl před dvěma týdny z funkce odvolán, označil tato podezření „za nesmysl“. Chce, aby se vše řádně vyšetřilo.

Většina investic zastavena

SÚKL měl pro tento rok vyčleněno na investice přibližně 358 milionů korun. Nový šéf SÚKL zrušil či pozastavil více zakázky v hodnotě 327 milionů – k „paralýze“ ústavu prý ale nedojde.

„Nejedná o podfinancování či nějakou obrnu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ty zakázky se všechny přezkoumají a ty které budou v pořádku, se budou samozřejmě dále realizovat,“ ujistil novináře Blahuta.

Úkol pro policii?

„Existují podezření, že na základě narovnání v softwarových částech zakázky na dodávku a provoz datových center se chystalo vyvedení veřejných financí v objemu řádově 160 milionů korun. Mým úkolem je nyní projít veškeré tyto veřejné zakázky, pokusit se je identifikovat a pokusit se je uvést do souladu s požadavky ministerstva jakožto zřizovatele a do souladu s právním řádem ČR,“ sdělil novinářům Zdeněk Blahuta.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) novinářům řekl, že pokud by se podezření na trestnou činnost potvrdilo, ministerstvo podnikne právní kroky. Nevyloučil podání trestního oznámení. Zastavené veřejné zakázky se podle ředitele SÚKL týkaly kromě IT sféry také hospodářské správy ústavu, problematiky servisních činností a dalších oblastí.

Březovský se brání

Bývalý ředitel SÚKL Pavelů Březovský všechna podezření odmítá a není si vědom toho, že by se byl dopustil nějakých pochybení. „Je to nesmysl, ať to vyšetří, kdo chce a jak chce. Já potom budu zřejmě žádat satisfakci,“ řekl Březovský ČTK. Dodal, že nechce eskalovat napětí, Němeček je jeho zaměstnavatel, a tak prý vyčká na výsledky kontroly. Osobně je přesvědčen, že se ničeho nedopustil.

Němeček dal odvolání Březovského do souvislosti právě do souvislosti s podezřeními na vyvádění prostředků u tendrů na IT služby. Blahuta hned po nástupu zadal provedení auditu. Ministerstvo minulý týden poslalo do ústavu i hloubkovou kontrolu. Výsledky budou za pár týdnů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?