SÚKL ukončil tříměsíční testování bezpečnosti úložiště e-receptů

22. 10. 2018 7:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) spolu s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ukončil tříměsíční testování bezpečnosti centrálního úložiště e-receptů. Podle mluvčí SÚKL Barbory Peterové nebyly při testech zaznamenány významné problémy.


Lékaři a lékárny musí všechny vydané recepty povinně elektronicky evidovat od ledna letošního roku. Systém byl kvůli testům začátkem září asi půl hodiny mimo provoz, lékárníci to kritizovali.

„Pracovníci z NÚKIB zvolili na naši žádost a doporučení dny a časy, kdy je provoz v lékařských ordinacích a lékárnách nejmenší. Přesné termíny jsme samozřejmě neznali, protože jsme chtěli ověřit nejen funkčnost centrálního úložiště, ale také připravenost všech spolupracujících subjektů,“ vysvětila ředitelka SÚKL Irena Storová.

Během testování se podle ní neztratila ani nepoškodila data, ani do systému nevnikl žádný neoprávněný subjekt. „Výsledky testování jednoznačně potvrdily vysokou úroveň zabezpečení našich systémů, tedy i centrálního úložiště,“ dodala Storová.

Cílem testování bylo zjistit případné slabiny zabezpečení počítačových systémů a sítí SÚKL. „Výsledkem jsou ale i přesto doporučení k ještě lepšímu zabezpečení,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí Peterová.

Možné dopady bezpečnostních testů byly oběma subjekty pečlivě připraveny tak, aby případné negativní důsledky byly minimální. „Specialisté z NÚKIB přistupovali k testování maximálně důsledně a zároveň s odpovědností i vědomím, že testy probíhají za plného funkčního provozu úložiště. Významné narušení jeho dostupnosti či zpomalení odezvy by znamenalo omezení při používání e-receptu ze strany lékařů, lékárníků i pacientů,“ dodal Radek Holý z NÚKIB.

Lékárníci kritizovali, že v době výpadku neměli informace o tom, jak dlouho potrvá. Vadí jim, že v té době nemohou léky vůbec vydávat. Podle ministerstva zdravotnictví systém automaticky při výpadku rozesílá e-maily všem klíčovým uživatelům systému včetně profesních komor a velkých nemocnic. Lékárny mají v případě výpadku kontaktovat lékaře, který recept předepsal, aby napsal nově papírový. Pacient ale pro něj bude muset zpět do ordinace.

Recept na léky může lékař pacientovi předat ve formě vytištěného papíru, e-mailem nebo SMS zprávou. Při výpadku centrálního úložiště ho může předepsat i na papírový formulář, jaké používali do loňského roku. Lékárníci žádají, aby také oni měli možnost lék při výpadku vydat, pokud mají informaci, jaké léky doktor pacientovi předepsal.

Elektronické recepty jsou povinné od začátku letošního roku, část lékařů ale stále píše recepty papírové. Letos jim to umožnila výjimka ministerstva, které SÚKL instruovalo, že do konce roku prozatím nemá dávat pokuty. Mohou být až dva miliony korun. Od roku 2019 přibude v systému takzvaný lékový záznam, který lékaři umožní vidět, jaké léky předepsali pacientovi jeho další kolegové.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?