Svatá Anna v Brně po 225 letech existence cílí na lékařský výzkum

26. 7. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), které vzniká v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, má o 50 procent urychlit přenos medicínských novinek v ČR do praxe. Změny se mají týkat jak nových léčebných postupů, tak diagnostiky.


Na výzkumu se v centru má podílet 150 vědců z ČR i zahraničí, dalších asi 300 mediků a lékařských doktorandů by mělo jen do roku 2015 absolvovat různé kurzy a stáže. ICRC je stěžejním rozvojovým záměrem nemocnice. Letos slaví 225 let od svého vzniku, zveřejnila v tiskové zprávě.

Nemocnice vznikla v roce 1786 jako Císařsko-královský zaopatřovací ústav. Měl šest oddělení - chirurgické, porodnici, nalezinec, sirotčinec a ústav pomatených. „Pozapomnělo se na infekční choroby, a tak postupně byly v zahradě přistavěny dva dřevěné domky, jeden pro onemocnělé černými neštovicemi a druhý pro onemocnělé vzteklinou,“ uvedla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Prazáklad léčitelství u svaté Anny však podle mluvčí sahá do roku 1312. Tehdy král Jan Lucemburský založil na přání své manželky Elišky Přemyslovny v tehdejší Královské zahradě klášter dominikánek, kde řeholnice nemocným pomáhaly. Právě na jeho místě dnes stojí hlavní nemocniční budova dokončená v roce 1868.

Dnes je nemocnice jedou ze dvou brněnských fakultních nemocnic, má 30 klinik s téměř 1000 lůžky a 2500 zaměstnanců. „Čímž nemocnice patří k největším zaměstnavatelům v kraji,“ uvedla Urbánková.

Lepší úroveň léčby i vyšší prestiž má svaté Anně přinést výstava ICRC, která začala letos. Výzkumnému centru mají po dokončení sloužit dvě sedmipatrové budovy o půdorysu L, první část má být hotová na podzim 2012, výstavba a vybavování všech nových prostor má skončit na konci roku 2013. Náklady na vznik centra se blíží pěti miliardám korun, asi 2,4 miliardy korun získali autoři projektu z Evropské unie. Zbytek doplatí převážně stát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?