Svatoanenská nemocnice v Brně snížila dluh o 300 mil. na 500 mil.

19. 10. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně za rok snížila svůj dluh zhruba o 300 milionů korun. Závazky po splatnosti činí více než 500 milionů korun, řekla ČTK mluvčí nemocnice Petra Veselá. Ještě loni přesahovaly závazky po splatnosti 800 milionů korun.


Propad v hospodaření se podařilo zbrzdit díky mimořádným dotacím z ministerstva zdravotnictví a také opatřeními nového vedení nemocnice. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové však zařízení zůstává nejzadluženější nemocnicí. Souvisí to ale i s rozsáhlými investicemi.

„V případě, že bychom z roku 2014 odečetli mimořádné provozní dotace ministerstva zdravotnictví, pak za období letošních prvních osmi měsíců vykazujeme meziroční zlepšení hospodaření o 110 milionů,“ uvedla Veselá. Projevuje se zejména vyšší úhrada za provedenou zdravotní péči, vyšší výnosy nemocniční lékárny a snížení počtu zaměstnanců o 127.

Bez projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu se počet pracovníků snížil z 2632 na 2505. „Vědecko-výzkumní zaměstnanci nejsou započítaní, protože jsou financovaní z dotačních prostředků vědecko-výzkumných projektů, tedy z jiných zdrojů než z rozpočtu nemocnice,“ uvedla Veselá.

Podle mluvčí ministerstva Čechové však nemocnice stále bojuje se závazky po splatnosti, které se se zařízením táhnou z minulých let. „Závazky se podařilo výrazně snížit. Pokud ovšem Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zařadíme do žebříčku přímo řízených organizací, zůstává nadále nejzadluženější. Vysoká míra zadlužení však z významné části souvisí s rozsáhlými investicemi do nového pavilonu,“ uvedla Čechová.

Tento měsíc otevřela nemocnice nový pavilon intenzivní medicíny, který má výrazně zlepšit péči o pacienty v ohrožení života. Jeho vybudování spolu s dalšími dvěma moderními objekty stálo 2,8 miliardy korun, z toho 800 milionů dala sama nemocnice. Dalších 30 milionů zaplatil kraj a zbytek pokryl státní rozpočet.

Podle Veselé bude vedení nemocnice stále usilovat o zlepšení ekonomické situace s využitím zdrojů, které jí dává úhradová vyhláška pro letošní rok. Umožňuje nárůst péče, tím pádem i úhrad za péči. „Dále také vyjednáváním nových nebo výhodnějších podmínek u smluv s pojišťovnami, čímž se podpoří programy, které jsou pro nemocnici nosné,“ uvedla Veselá. Nemocnice chce nadále zvyšovat tržby v lékárně a soustředit se na další snižování vstupních cen zboží a služeb.

Nemocnice se dostala do dluhů v minulosti zřejmě kvůli úhradové vyhlášce, dostávala od pojišťoven za stejnou péči méně peněz než jiná zdravotnická zařízení. V roce 2013 její dluh přesáhl miliardu korun, a stala se tak nejzadluženější nemocnicí v zemi. Ústavní soud označil problematickou úhradovou vyhlášku, která platila do konce minulého roku, za protiústavní. Vysoký dluh svatoanenské nemocnice řešil loni s jejím vedením ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Poté vláda schválila nemocnici jednorázovou pomoc půl miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?