Svaz pacientů dá právní zastoupení lidem kvůli platbám za léky

18. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů nabízí právní zastoupení lidem, kteří se cítí poškozeni tím, že museli doplatit v lékárně za lék na recept. Dosud se poplatky za léky v určitých případech odpouštěly. Zdravotní pojišťovny argumentují stanoviskem Nejvyššího soudu, že doplatky se odpouštět nemohou...


„Prohlašujeme z pozice stínového ministerstva zdravotnictví, že výklad a postup zdravotních pojišťoven je v rozporu s ústavním pořádkem České republiky,“ řekl Olejár.

Pokud chtějí postižení lidé podat žalobu za vzniklou škodu, svaz jim poskytne právní zastoupení bez vstupních poplatků za advokáta.

Za změnou stanoviska pojišťoven stojí podle Olejára odveta ministryni zdravotnictví Miladě Emmerové za vyhlášku o cenách péče na první pololetí.

Pojišťovny sice uznaly její platnost, ale domlouvají se s nemocnicemi i ambulancemi na jiných cenách. Podle vyhlášky by měly platby za péči stoupnout na 103 procent srovnatelného období, řada poskytovatelů se dohodla s

pojišťovnami na nezměněných příjmech.

Svaz pacientů se obrátil dopisem na ministryni, ať zjedná pořádek a pojišťovny opět odpouštějí doplatky. Ministerstvo trvá na výkladu, že na požádání pacienta může revizní lékař schválit plnou úhradu z pojištění.

Olejár se odpovědi na dopis ministryni nedočkal, a tak sdělil, že se obrátí na všechny ústavní činitele v Česku i na europoslance.

„Budeme žádat nápravu z důvodu zjevné diskriminace uvedené skupiny pacientů,“ vysvětlil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?