Svaz zdravotních pojišťoven navrhuje dvě složky pojistného

2. 6. 2017 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz zdravotních pojišťoven navrhuje dvě složky pojistného, z nichž výši jedné složky by stanovily samy pojišťovny. Mělo by to zajistit větší konkurenci mezi pojišťovnami, motivovat klienty pečovat o zdraví a umožnilo by to i nadstandard.


Svaz, který sdružuje šest pojišťoven s asi 4,4 milionu klientů, o tom informoval v tiskové zprávě. Stanovisko Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která není členem sdružení, shání. Možnost dvousložkového pojistného navrhoval v roce 2013 ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), pojistné je nyní ale stále jednosložkové.

Ročně platí každý pracující do systému zdravotního pojištění asi 27.000 korun. Pojišťovny navrhují, aby si částku pro ty, za něž pojistné neplatí stát, mohly stanovit samy. Úroveň poskytovaných služeb by zůstala pro všechny pojištěnce stejná, navíc by měli možnost připlatit si za péči nad rámec standardu.

Podle předsedy svazu Ladislava Friedricha by pojišťovny byly nuceny lépe hospodařit, aby mohly nabídnout klientům nižší pojistné. „Optimalizací výdajů zdravotních pojišťoven bychom mohli docílit úspor v systému, což by znamenalo i více prostředků na nákladnou léčbu, která představuje stále větší část výdajů na zdravotní péči,“ dodal.

Novelu zákona, která by dvousložkové pojištění zavedla, připravoval již bývalý ministr Heger. Kvůli pádu vlády premiéra Petra Nečase (ODS) ale návrh nebyl schválen. V jeho návrhu by se druhá složka pojistného odvíjela od výdělku občana, státní pojištěnci by ho neplatili.

Celkové příjmy systému veřejného zdravotního pojištění jsou letos plánovány na 276,59 miliardy korun, výdaje by měly být o 23,5 milionu nižší. Podle svazu by mohlo být dvousložkové pojištění jedním z kroků, jak snížit riziko deficitu systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?