Svaz zdravotních pojišťoven nesouhlasí s úhradovou vyhláškou

8. 12. 2011 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz zdravotních pojišťoven nesouhlasí s návrhem úhradové vyhlášky pro příští rok. Na rozdíl od zdravotníků, kteří chtějí za léčení ještě víc peněz, než mají podle vyhlášky dostat, pojišťovny tvrdí, že budou nuceny platit víc, než jsou jejich možnosti. Ve stanovisku zaslaném ČTK upozorňují, že nemohou vydat víc, než vyberou a dodají z rezerv, jinak jim hrozí nucená správa. Ministerstvo přijímá připomínky k vyhlášce do konce tohoto týdne, příští týden by měla mít už definitivní podobu.


„Navýšení úhrad není v souladu s finančními možnostmi systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2012. Například v ústavní péči přinese navržený způsob úhrady nárůst nákladů zhruba o deset procent, což je neúnosné,“ uvádí prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

„Jak strana poskytovatelů péče, tak strana jejích plátců mají poměrně hraniční postoje. Ministerstvo se snaží najít mezi oběma stranami kompromisní řešení,“ řekl ČTK k prohlášení pojišťoven mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Zaměstnanecké pojišťovny na rozdíl od Všeobecné zdravotní pojišťovny nemohou spoléhat na garanci státu, který mnohamiliardové propady největší pojišťovny dosud vždy pokryl.

Návrh vyhlášky není podle Gajdáčka ani v souladu s předpokládanou restrukturalizací akutní péče. Nemocnice by měly v následujících letech měly zrušit až 10.000 akutních lůžek, část z nich přeměnit na lůžka následné a dlouhodobé péče. Navyšování úhrad podle vyhlášky ale není podle Gajdáčka nijak vázáno na konkrétní smluvní vztah, takže nevytváří motivaci nemocnic pro efektivní hospodaření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?