Světu hrozí pandemie chřipky

26. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Následky pandemie by zřejmě nebyly tak hrozivé jako při španělské chřipce v roce 1918, ale v době od zjištění nového kmene do výroby vakcíny by u nás určitě stovky lidí přišly o život," řekl včera internista Nemocnice Vysočany Milan Kubek. Hongkongská chřipka zasáhla svět v roce 1968 a vyžádala si statisíce lidských životů. Nyní virus již 33 let "spí". "Sedíme na doutnající sopce...


Nový chřipkový virus hrozí světu. Nová pandemie může vypuknout již letos. Česká vláda toto nebezpečí podceňuje.

Praha - Nového kmene chřipkového viru, který by zcela jistě způsobil celosvětovou epidemii zvanou pandemie, se obávají zdravotníci celého světa. Proti novému kmeni totiž nebude mít nikdo vytvořené protilátky a výroba vakcíny, pokud se vůbec podaří virus kultivovat, bude určitou dobu trvat. Na onemocnění, které každých dvacet let zasáhne celý svět, by umíraly tisíce lidí. „Následky pandemie by zřejmě nebyly tak hrozivé jako při španělské chřipce v roce 1918, ale v době od zjištění nového kmene do výroby vakcíny by u nás určitě stovky lidí přišly o život,“ řekl včera internista Nemocnice Vysočany Milan Kubek. Hongkongská chřipka zasáhla svět v roce 1968 a vyžádala si statisíce lidských životů. Nyní virus již 33 let „spí“. „Sedíme na doutnající sopce. Pandemie chřipky může vypuknout letos, ale taky za pět let. Nikdo to nedokáže odhadnout. Musíme být připraveni, “ uvedl hygienik hlavního města Prahy a spolutvůrce národního pandemického plánu pro Českou republiku MUDr. Vladimír Polanecký a dodal, že vláda bere možnost pandemie na lehkou váhu. Bezpečnostní rada státu totiž schválila pro případnou realizaci pandemického plánu místo požadovaných 80 milionů pouhou polovinu. „Původní číslo bylo spočítáno podle nákladů vynaložených na zastavení minulých pandemií. Jsem ale rád i za polovinu,“ řekl hygienik. Řídící skupina by měla organizovat život v zemi, očkování a podávání protivirových preparátů. „Zavíraly by se školy, úřady, kulturní podniky a další organizace podle potřeby. Při pandemii onemocní polovina až dvě třetiny národa, takže je jednoduché si představit, kolik peněz je nutné vydat na výrobu a rozdělování vakcíny a léků,“ konstatoval Polanecký. Onemocnění chřipkovým virem je velmi zrádné především proto, že se velmi rychle šíří a postihuje naráz celé kontinenty. „Onemocnění je vysoce nebezpečné pro staré lidi, malé děti a chronicky nemocné,“ uvedl hygienik. Při výskytu nového kmene chřipkového viru mohou však být ohroženi i naprosto zdraví lidé. „V případě pandemie bude velkým problémem nedostatek vakcíny, kterou budeme nuceni dovážet od některého ze světových výrobců léčiv,“ řekl Polanecký. V současné době probíhají klinické testy preparátu s názvem Maridin, který účinku je nejen jako prevence proti chřipce, ale používá se s úspěchem i k její léčbě. „Ideální je podat vakcínu i lék,“ uzavřel s tím, že onemocnění tak velkého množství lidí by mohlo způsobit ekonomický kolaps.

Příznaky chřipky:

* kašel, rýma

* horečka

* bolesti svalů

* bolesti kloubů

* bolesti hlavy

Pandemie ve 20. století a počty mrtvých:

* 1918-1920 - španělská chřipka - 20-25 milionů obětí

* 1957 - asijská chřipka - milion obětí

* 1968-1969 -hongkongská chřipka - 700 tisíc obětí

* 1977 - ruská chřipka - počet obětí není znám

* 1997 - ptačí chřipka - objevila se v Hongkongu na drůbežích farmách, přenosná přímo na člověka bez mezipřestupu přes jiného savce - v prosinci téhož roku tam bylo vybito 1,4 milionu slepic, kachen a krůt. Virus se přestal šířit.

IRENA KAŠÁKOVÁ-DESENSKÁ, Slovo, 26.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?