Svoboda léčení v EU

4. 6. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Před dovolenými ta zpráva přišla jako na zavolanou: Evropský parlament na konci dubna odsouhlasil novou směrnici, která lidem z kteréhokoli státu evropské sedmadvacítky umožní léčit se kdekoliv jinde v Evropské unii. Pacienty ošetří lékař v kterémkoliv státě a péči proplatí pojišťovna v rodné zemi...


Co se zdá jako samozřejmost, doposud samozřejmostí nebylo. Pacienti měli problémy s proplácením plánovaných zákroků vykonaných v zahraničí. Své o tom ví čtyřiapadesátiletá Jaroslava J., která využila dovolené na to, že se objednala na věhlasnou rakouskou kliniku věnující se revmatologii. Nechala si tu na základě vyšetření z Česka předepsat biologickou léčbu. V Česku tehdy neměla šanci drahé moderní léky dostat. Zdravotní pojišťovny byly ve ztrátě a ministerstvo zdravotnictví vyhláškou nařídilo šetření, takže centra, která léčbu směla předepsat, přestala přijímat nové pacienty. Přednost měli navíc ti mladší s revmatoidní artritidou.

Vítaná změna

„Tak jsem si léky za desítky tisíc zaplatila sama z úspor a pak jsem se složitě dohadovala s pojišťovnou u nás, jestli mi je proplatí,“ vypráví. Ze zákona má sice pacient nárok jít za léčbou jinam, pokud ji nedostane včas ve své zemi, ale prakticky se zdravotní pojišťovny velmi zdráhaly za léčbu v zahraničí platit.

Dnes už by se nic podobného stát nemělo. Bude možné ve všech evropských zemích čerpat péči prakticky kdekoli. Pacienta ošetří lékař a aniž musí něco platit sám, péči nemocnici nebo lékaři poté proplatí pojišťovna v rodné zemi pacienta. „Navíc směrnice upravuje i odpovědnost za zákrok a péči, která byla dnes vágní v takových případech,“ říká medicínský právník Ondřej Dostál.

Musí se ale stále jednat o případ, kdy se zákrok u pacienta v jeho zemi odkládá zbytečně nebo se mu nedaří dostat k lékům, které potřebuje. Touto novou evropskou směrnicí podle europoslance Jana Březiny končí případy, kdy se pacientovi z ekonomických důvodů odpírá vycestovat za léčbou jinam. Pojišťovny totiž doposud musel pacient nejdřív požádat o to, zda smí za léčbou vycestovat jinam, a pokud nedostal souhlas podepsaný revizním lékařem, pojišťovna mu léčbu jinde odmítala zaplatit.

Záruka a výše plateb

Nyní to bude probíhat tak, že pacient, který se rozhodne pro ošetření v zahraničí, si ve své pojišťovně požádá o poukázku. Pojišťovna mu ji musí vydat. S ní pak odjede do zahraniční nemocnice nebo k zahraničnímu lékaři. Jakmile se vrátí domů, poukázka by mu měla zaručit, že mu pojišťovna péči zaplatí.

Ovšem pozor. „Vše se hradí jen do výše, jakou by pojišťovna zaplatila doma,“ upozorňuje Ondřej Dostál. To znamená, že za zákroky v zahraničí si tak budou muset lidé něco doplácet i tak, protože práce lékařů se u sousedů hodnotí jinak než v Česku.

Dobudoucna však odpadnou zbytečné soudní spory. Před deseti lety proběhl první takový spor a Evropský soudní dvůr pacientovi právo na proplacení nezbytné léčby v zahraničí přiznal a zdravotní pojišťovna musela péči proplatit. Shodou okolností šlo také o ženu s revmatickou chorobou.

Trocha statistiky

Přesné statistiky sice neexistují, ale zhruba jedno procento Evropanů se léčí v zahraničí. A využívá se k tomu právě doba dovolených. K nám dojíždějí Němci, Rakušané, ale i Francouzi na zákroky umělého oplodnění, plastické chirurgie a k zubaři. A Češi vyráží do světa kvůli transplantacím, neurochirurgickým operacím a také kvůli podrobným krevním a genetickým vyšetřením. Nebo pro léky. A samozřejmě velkou část pacientů tvoří turisté, kteří se například zranili na dovolené.

Loni se čeští lékaři postarali o tisícovku zahraničních pacientů a jejich péče stála 50 milionů korun. Za Čechy v cizině naopak pojišťovny zaplatily necelých osm milionů korun, a to celkem 460 lidem. Pacientů, kteří vyjíždějí do zahraničí, přibývá. Podle Centra mezistátních úhrad, které záležitosti okolo hrazení péče v zahraničí vyřizuje, počet pacientů meziročně vzrostl na dvojnásobek. V roce 2006 se totiž nechalo v zahraničí ošetřit celkem 287 Čechů.

Cestovní pojistky nekončí!

EU hodlá vytvořit jednotný systém včetně internetových zdravotních knížek. Tam by lékaři z celé Unie získali rychle data o všech pacientech. Samozřejmě jen s jejich souhlasem.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Lenka Petrášová, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?