Táborská záchranka vyhrála s VZP spor o tři sta tisíc korun

25. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické záchranné službě Tábor se jako první v Jihočeském kraji a zatím jedné z mála v ČR zřejmě podařilo vyhrát spor se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ta by jí podle rozsudku Městského soudu v Praze měla vrátit kolem tří set tisíc korun stržených koncem loňského roku z měsíční paušální platby...


Praha / Tábor -

„Městský soud v Praze má úroveň krajské instance. Proti tomuto rozsudku není opravného prostředku, VZP může pouze podat dovolání k nejvyššímu soudu. To však nic nemění na tom, že rozsudek bude vykonán,“ upozornil včera ředitel ZZS Tábor Marek Slabý.

Stržená suma měla sloužit jako umoření části údajného přeplatku za lékařské výkony odvedené v letech 2001 a 2002. Spory s VZP vedou všechny záchranné služby, které VZP financovala formou paušální platby. Jen v Jihočeském kraji činí tento údajný přeplatek asi 41 milionů.

„Peníze vrátíme do provozu, odkud jsme je vzali. Z části zřejmě pořídíme nové oděvy pro záchranáře, jejichž nákup jsme museli odložit,“ doplnil Slabý.

Tiskový mluvčí VZP ČR Jiří Suttner neměl včera rozsudek dosud k dispozici. „Máme však informaci, že nebylo rozhodnuto o meritu věci, ale jen o procesních náležitostech,“ uvedl Suttner.

Podle něj se VZP nejednalo o peníze, ale o narovnání právní nejistoty, která zavládla kvůli názorové neshodě mezi ministerstvy zdravotnictví, financí (podle jeho právního názoru VZP postupuje), poskytovateli a zřizovateli.

„Jediným řešením je vytvořit kvalitní a správný právní výklad problematiky. Takový výklad může v tuto chvíli učinit pouze soud. Nemůže to však být způsobem ignorujícím skutečnosti, mechanismy a procesy, které se problematiky bytostně týkají. Rozsudek, který by se stal opravdovým a precedentním, zatím nepadl,“ uzavřel Suttner.

JANA HEŘMÁNKOVÁ, Českobudějovické listy

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?