Táborský špitál je o krok vpředu

4. 7. 2012 7:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní nemocnice napříč republikou mají omezit počet svých oddělení. Takový plán pojišťoven a ministerstva má přinést úspory ve zdravotnictví.


Táborský špitál je o krok vpředu

České nemocnice mají zeštíhlet. Na černé listině jsou i ty jihočeské

Okresní nemocnice napříč republikou mají omezit počet svých oddělení. Takový plán pojišťoven a ministerstva má přinést úspory ve zdravotnictví.

Jak jste se včera mohli v Táborském deníku dočíst, klidně může spát čtvrtina českých nemocnic. Dvaapadesát špitálů už má totiž s pojišťovnami na příští rok uzavřené smlouvy.

Jihočeské nemocnice na nich teprve pracují. Na seznamu černé listiny, která naznačuje, kde se mají některá oddělení škrtat, či zrušit celé zařízení, jsou všechny z kraje. Včetně té táborské.
„O smlouvách pro nemocnice na příští roky bude s pojišťovnami vyjednávat kraj. Ministerstvo zdravotnictví chce zeštíhlování nemocnic, proto pojišťovny všem plošně smlouvy vypověděly,“ upřesnil mluvčí jihočeských nemocnic Jan Dušek.

„Chápu, že každá nemocnice nemusí mít například ortopedii,když ročně vymění pět kolen. Bojím se ale, abychom nemuseli jezdit bůhví kam, když mne chytne třeba slepé střevo,“ vyjádřila se Petra Doležalová z Tábora. Dodala, že ale chápe šetření.

Ředitel táborské nemocnice a zároveň člen představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Ivo Houška včera uvedl, že o svou nemocnici se neobává.

„My jsme již loni realizovali úsporu lůžek a vytvořili společný lůžkový fond. Pojišťovny tento krok akceptovaly a naznačily, že i toto je cesta k úsporám,“ zdůvodnil Ivo Houška.

Je přesvědčený, že v Táboře neexistuje oddělení, které by bylo na úpadku a o které by pacienti mohli přijít.
„Kdybychom před rokem a půl věděli, že nějaké takové zbytné oddělení máme, už bychom to řešili a nečekali, až nám to někdo poradí. Rezervy v lůžkách jsme v té době zkoncentrovali.“

Táborská cesta

Jako první jihočeská nemocnice našla ta táborská úsporu milionů v počtu lůžek. Z původních 480 akutních lůžek jich loni k 1. dubnu ponechala 435. Na druhou stranu to znamenalo i redukci pracovních míst obslužného personálu. Nemocnice sloučila dohromady lůžka příbuzných oborů, které je nyní dle potřeby využívají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?