Tajné dokumenty ke kauze Diag Human podle Ratha existují

23. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví včera přiznalo, že v jeho trezorech jsou skutečně ukryty tajné dokumenty ke kauze Diag Human. Poprvé o nich promluvil během soudu s bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou bývalý bezpečnostní ředitel úřadu Jaroslav Hora...


Praha - Podle Součkové by dokumenty mohly pomoci vyhrát letitý spor se společností Diag Human, ve kterém státu hrozí ztráta několika miliard korun. Uvedla to televize Nova.

Existenci tajných dokumentů Nově potvrdil ministr David Rath. „Skutečně, v režimu, který je utajován, se nalezly dokumenty,“ uvedl. Tajné dokumenty nebyly právníkům, kteří mají zastupovat stát, nikdy předány. „Je to poměrně překvapující informace. Je to velmi podivné, že vlastně po dvou letech od předání spisu se tady objevují nějaké dokumenty, o kterých my jsme nevěděli. Jsme se domnívali, že je (spis) kompletní“ řekl Nově Jan Herda z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Rath v pondělí obvinil bývalého bezpečnostního ředitele úřadu, který na spisy u soudu upozornil, že je to jeho vina. „Šlo o selhání toho předchozího bezpečnostního ředitele,“ řekl. Ten ale už u soudu uvedl, že se za svého působení v úřadu neúspěšně snažil o to, aby byly utajované materiály předány sněmovní vyšetřovací komisi. „Když jsem moc otravoval, byl jsem vyhozen,“ prohlásil.

Co je v tajných dokumentech, neví ani Úřad pro zastupování státu. Že existují, mu teprve dnes ministerstvo oznámilo dopisem. „Já budu na něj v nejbližších hodinách reagovat a požádám o zaslání těch dokumentů,“ řekl Herda.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži společnosti zaplatit 326 milionů korun, o čemž se veřejnost i poslanci dozvěděli až zpětně.

Podle týdeníku Euro může Diag Human chtít až 12,5 miliardy. Znalci hovoří o čtyřech miliardách, uvedla Nova. Soupeřící strany v arbitrážním řízení - Diag Human a český stát zastupovaný Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových - měly do 15. května předložit důležitá souhrnná stanoviska a rozhodčí senát má do 30. května rozhodnout o dalším postupu nebo možná vydat konečné rozhodnutí.

Součková je stíhána kvůli uzavření údajně pro stát nevýhodné smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human. Zastupováním státu ho pověřila bez výběrového řízení. Navíc prý ignorovala zákon o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kterému byla povinna předat případ k 1. červenci 2003. To učinil až další ministr Jozef Kubinyi.

Podle Součkové ale úřadu nepředal utajované dokumenty spjaté s kauzou. Někdejší ředitel investičního odboru a exšéf vnitřního auditu ministerstva zdravotnictví Jindřich Buchar vypověděl, že vláda Vladimíra Špidly měla zájem vše kolem kauzy utajit, protože to „nebylo čisté“.

ČTK

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Petr Vaněk

Bývalé ministryně Součkové si přes její chyby za doby jejího úřadování vážím. Četl jsem s ní rozhovor v MF DNES a působila velmi přesvědčivě, především co se týče poměrů v ČSSD.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?