Tendr na nemocnici Náchod opět odložen, zpoždění sedm měsíců

16. 2. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj již posedmnácté posunul termín pro odevzdání nabídek do více než miliardového tendru na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod. Zpoždění tendru tak nabralo sedm měsíců.


Nynější posunutí je o dva a půl měsíce na 2. května, původní termín byl 9. října, zjistila ČTK z oznámení kraje k zakázce. Přestavba nemocnice je investiční prioritou krajské koalice ČSSD a KSČM a po nynějším odkladu je otázkou, zda se stavbu podaří zahájit do konce nynějšího volebního období.

Důvodem nynějšího výrazného posunu termínu byla změna kvalifikačních podmínek v zadávací dokumentaci po dotazu a námitce ze strany uchazečů. „Změna podmínek se konkrétně týká požadavků na odborný biomedicínský dozor, touto změnou otevíráme soutěž pro širší okruh uchazečů. Protože se jedná o významnou změnu, musel být termín posunout o celou dobu trvání lhůty pro podání nabídek, tedy o 78 dní,“ řekl ČTK radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD).

Možné termíny vyhodnocení tendru a samotného zahájení stavby nechtěl radní Dvořák komentovat. Původně kraj předpokládal, že by po říjnovém otevření obálek mohl mít v lednu či únoru podepsanou smlouvu s dodavatelem. Tendr začal loni v červenci.

Samotný projekt přestavby nemocnice však má již zpoždění několika let. Podle původních představ chtěl kraj stavbu zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Pro nynější tendr kraj musel nechat udělat novou projektovou dokumentaci, jejíž pořízení také provázelo zdržení.

Právě projektová dokumentace se ukázala jako značně problematická. Potenciální uchazeči k ní postupně vznesli kolem 1000 dotazů, na něž kraj dosud odpověděl prostřednictvím 55 dodatečných informací. Současně s odpovídáním na dotazy a úpravami dokumentace kraj posunoval termín odevzdání nabídek. Dokumentaci k soutěži, jejíž hodnotu kraj stanovil na maximálně 1,19 miliardy korun bez DPH, si vyzvedlo 35 firem.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?