Terčem útoku násilníka se stala další sanitka a policisté

9. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Terčem útoku násilníka se v Praze stala posádka další sanitky. Ve středu brzy ráno zaútočil šestačtyřicetiletý psychicky nemocný muž nejprve na záchranáře a následně se vzduchovkou i na policisty...


PRAHA - Ti ho zastavili až varovnými výstřely ze služební

zbraně a zadrželi ho. Byl převezen do psychiatrické léčebny v Bohnicích. Nikdo nebyl zraněn a nevznikla žádná škoda. Útok se odehrál týden po podobné události, při níž násilníci brutálně zbili lékaře.

Podle informací na internetové stránce pražské zdravotnické záchranné služby a pražské policie se středeční útok na záchranku odehrál v Pomněnkové ulici v Praze 10. Lékařskou pomoc zavolala mužova matka z obav o jeho zdravotní stav. O jeho duševních problémech svědčily podle policie jeho úvahy o tom, že na Zahradní Město zavítaly mimozemské civilizace.

Když přijeli záchranáři, muž začal bít pěstí do jejich vozu a neustále je odháněl. Záchranáři proto přivolali policisty, kterým ale muž začal vyhrožovat, že je postřílí. Po policejní hlídce skutečně začal střílet vzduchovou puškou. Policisté ho několikrát vyzvali, aby toho nechal. Neuposlechl, a tak ho policisté museli zastavit až varovným výstřelem ze služební zbraně. Pak ho záchranáři převezli do psychiatrické léčebny.

Událost se stala zhruba týden poté, co se posádka jiné sanitky stala terčem brutálního útoku ve Velké Chuchli. Koncem dubna tam havarovalo auto. Dva ze tří pasažérů napadli záchranáře, kteří je přijeli ošetřit. Lékaře zkopali, řidiči a dalšímu záchranáři způsobili pohmožděniny břicha. Násilníky zastavili až hasiči, kteří útočníky předali policii. Hrozí jim obvinění z výtržnictví a pokusu o těžké ublížení na zdraví.

Ředitel záchranné služby Praha Zdeněk Schwarz si ve středu v rozhovoru pro ČTK stěžoval na to, že policie neposkytuje lékařům záchranné služby dostatečnou ochranu před útoky agresivních lidí. Hrubé urážky i fyzické útoky na lékaře jsou podle Schwarze poměrně časté. Uvedl, že zdravotníky ohrožuje i pomstychtivost lidí, s nimiž přicházejí do styku, když zasahují mezi drogově závislými a dealery anebo se snaží ochránit napadené ženy.

Policie ale podobné výtky odmítá. Mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek ČTK řekl, že policisté vyjíždějí k případům, u nichž je lékaři o asistenci požádají.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?