Tisíce Belgičanů zemřou na infekce z nemocnic

16. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Několik tisíc lidí podle odborníků v Belgii ročně umírá v důsledku infekcí, jimiž se nakazili v nemocnicích. Příčinou je podle listu La Derniere Heure hlavně to, že nemocniční personál si nedostatečně myje ruce a rozhodně tak nečiní po kontaktu s každým pacientem...


BRUSEL -

V zemi včera začala vládou řízená kampaň s podtitulem „Jste v dobrých rukou“, která má zvýšit povědomí o ochraně před infekcemi z nemocnic.

Nosokomiální nákazy, jak se také infekční onemocnění vzniklá v souvislosti s pobytem ve zdravotních zařízeních nazývají, jsou problémem i v České republice.

Ze studie Carla Suetense z národního institutu nosokomiálních nemocí, vypracované v rámci přípravy na kampaň, vyplývá, že v desetimiliónové Belgii je každoročně zaznamenáno asi 115 tisíc případů nemocničních infekcí.

To znamená, že postihují asi 5,7 procenta všech hospitalizovaných pacientů. „Čtyři tisíce pacientů každý rok umírají na následky infekcí chycených v nemocnici,“ napsal list s tím, že jde o minimální odhady.

„Vážné důsledky nemocničních infekcí vedou k tomu, že pacient musí být léčen delší dobu a k tomu, že v některých případech to může skončit smrtí,“ vysvětlil smysl kampaně ministr sociálních věcí a veřejného blaha Rudy Demotte.

Kvůli nim také rostou náklady na lékařskou péči. Jen prodlužování léčby kvůli infekcím údajně přijde státní kasu ročně asi na 100 miliónů eur, tedy asi tři miliardy korun.

„Nemocniční infekce představují hrozbu pro veřejné zdraví. Hygiena a mytí rukou se zdá být tím nejúčinnějším prostředkem pro jejich eliminaci,“ citoval deník ministra.

Problematika je známa už dlouhou dobu, avšak věci prý v Belgii kupředu postupují jen pomalu. „Velmi přísné hygienické normy se sice zavádějí, ale podmínky jsou takové, že nejsou dostatečně respektovány,“ citoval list nejmenovaného představitele jisté bruselské kliniky.

Podle ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoše Hegera jsou nosokomiální nákazy problém i v Česku, ne však větší než v jiných zemích. A stejně jako v Belgii se nákazy často šíří přes ruce zdravotníků.

„Není to tím, že by zdravotníci byli čuňata, ale je velmi náročné se očistit po každém pacientovi, po každém úkonu,“ uvedl Heger.

Nemocnice proto mimo jiné učí své zdravotníky, jak si správně mýt ruce. Většina jich také má své nemocniční hygieniky.

Česko je ovšem v jedné věci specifické - nosokomiálních nákaz je u nás hlášeno poměrně málo.

Podle Hegera je ve světě nosokomiálními nákazami zasaženo tři až sedm procent pacientů, u nás dlouho bylo hlášeno méně než jedno procento případů.

Hospodářské noviny

REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

Uživatel: MUDr. Věra Špatenková, vera.spatenkova@nemlib.cz

Dovolte mi krátkou poznámku. Jestli je u nás hláseno méne nozokomiálnich infekcí, tak to vyplývá ze skutecnosti, ze nejsou hláseny, a ne ze jich máme mene !!! Kdo se zabývá pravdivostí dat?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?