Tišnovská nemocnice omezila provoz interny pro nedostatek sester

5. 5. 2016 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Tišnov musela kvůli nedostatku sester dočasně omezit provoz na interním oddělení, řekl ČTK ředitel nemocnice Bořek Semrád. Péče dříve fungovala na 25 lůžkách, nyní ji zařízení po nezbytnou dobu zajišťuje na patnácti. Způsobil to odchod dvou sester do jiných nemocnic a tři pracovní neschopnosti.


Podle Semráda to však nemá žádný větší dopad na nemocnici. Vyvrátil tak obavy lékařů, že se nebude mít o pacienty v této oblasti kdo starat. Do konce května by mohla nemocnice péči na 25 lůžkách obnovit.

Lékaři z Brněnska se obávali úplného uzavření interního oddělení a absence péče o pacienty. Semrád ale jejich obavy zmírnil. „Péče je zajištěná a mělo by to být dostatečné. Většinou jsme mívali obsazených asi 20 lůžek, i přes současných 15 ale stále nemáme plnou kapacitu. Pokud by to nastalo, můžeme zvážit, zda některého z pacientů nepřemístíme na lůžka léčebny dlouhodobě nemocných, kde je obdobná péče,“ uvedl Semrád.

Nemocnice má kolem stovky lůžek, z nichž 25 slouží interně a zbytek léčebně dlouhodobě nemocných. „Většinou u nás leží starší pacienti z regionu s cukrovkou nebo vysokým tlakem. Akutní případy v ohrožení života nám už záchranka nějakou dobu nevozí, protože nemáme jednotku intenzivní péče. Tyto případy se řeší v nemocnicích v Brně,“ dodal Semrád.

Situaci chce vyřešit do konce měsíce, kdy předpokládá ukončení pracovních neschopností některých sester. „Dále s hlavní sestrou jednáme s některými dalšími, které by k nám mohly přijít. Dvě totiž odešly za lepšími platovými podmínkami do fakultních nemocnic,“ doplnil Semrád.

Tišnovská nemocnice, která je spádovou oblastí asi pro 50.000 lidí, je jednou z desítky nemocnic zřizovaných krajem. Další jsou například v Břeclavi, Hodoníně, Kyjově, Vyškově nebo Ivančicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?