Tomáš Julínek hostem Press klubu F1

29. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pan ministr je teď ve velkém presu, protože čelí podezření z defraudace 13,7 milionů korun peněz lékařů z České lékařské komory. Peněz, které byly na reklamu za právě od farmaceutických firem. Moje aktivity prostě nejsou financovány farmaceutickými firmami," řekl Tomáš Julínek ve vysílání Frekvence 1...


Přepis rozhlasového vysílání:

Moderátor: Jitka Obzinová

Platí vaše aktivity farmaceutické firmy, jak vás podezřívá ministra Rath?

Tak já už jsem to komentoval několikrát. Pan ministr je teď ve velkém presu, protože čelí podezření z defraudace 13,7 milionů korun peněz lékařů z České lékařské komory. Peněz, které byly na reklamu za právě od farmaceutických firem. Ale abych odpověděl na otázku. Moje aktivity prostě nejsou financovány farmaceutickými firmami.

Žádné?

Ne, ne, moje.

Vy jste prý vetoval návrh zákona, říká pan ministr Rath, který měl zajistit, aby Česko kupovalo léky za nejnižší ceny. Jak to bylo s tím zákonem?

No ten zákon byl o hodně něčem jiném. Je to spojení takových hrušek a jablky.

A co to bylo za zákon?

To byl zákon, ve kterém bylo plno věcí, které tam pan ministr společně s poslanci dali. Týkal se především nahlížení do dokumentace zdravotnické, což by bylo pro pacienty velmi dobré, proto jsme v senátu tady tuhle část zachovali a ty všechny ostatní paskvily, které se tam dostali, jsme z toho dali pryč. Taky právě proto, že nám hrozil trest od Evropské komise, ale nemělo to s cenami léčiv nic společného. To vydává pan ministr vyhláškou a určuje to ministerstvo financí, to si trošku popletl.

Občanské sdružení Reforma zdravotnictví. Tam se angažujete?

Ano, tam se angažuji, na to se směřovala ta kritika i ty otázky. To je sdružení, které jsme založili již před třemi lety, protože jsme si říkali, že v České republice je potřeba připravit návrh na změnu českého zdravotního systému a dali jsme se dohromady se svými spolupracovníky a založili jsme občanské sdružení, který je postaveno výhradně na soukromých penězích jako jiná podobná občanská sdružení.

Je to tedy nezisková organizace, ale někdo jí tedy sponzoruje, podporuje jí finančně?

Samozřejmě, protože to je postaveno na soukromých penězích, asi si těžko dovedeme představit, že by mě Sociální demokracie dala na tuto aktivitu peníze z ministerstva zdravotnictví.

Právě vám dávají prý podle ministra Ratha ty farmaceutické firmy.

Samozřejmě mezi.

Na chod té organizace.

Mezi těmi sponzory jsou i farmaceutické firmy, tam je více než 20 firem, my jsme pořádali mezinárodní kongres velice úspěšný ty, ta loga tam visela, takže všichni to ví, to není nic tajného, to není potřeba nic skrývat.

No a právě pan ministr říká, že těmto firmám jste potom za tu podporu právě zavázán.

No já se nenechám.

A že s nimi spolupracujete.

Od nikoho nějak zavázat. Ty peníze byly použity právě na tvorbu reformy a každý se mohl hmatatelně přesvědčit, že jsme tu reformu připravili a že s touto, s tímto návrhem se pracuje i pro budoucnost.

A kolik je to peněz tak abychom věděli?

Řádově statisíce.

Statisíce. Za statisíce jste vytvořili návrh reformy?

Ano, ano.

A co na tom návrhu stálo ty statisíce, jestli se můžu zeptat?

To máte samozřejmě zaplatit lidi, odborníky, právní poradu, legislativu, předpřipravili jsme i některé zásady zákonů, modelace na počítačích, například musíte zpracovat jestli ten váš návrh jako je akceptovatelný, to znamená musíte udělat model. To co vlastně nikdo ještě předtím neudělal, všichni seděli na ministerstvu a pořád tam přicházeli s jedním listem papíru a měli tam napsané jakési teze, ale nikdo nevěděl jak na to.

To znamená, že vy když se stanete ministrem. Tak vy máte prostě počítačový program, pěkně zasunete CD do počítače, šup a reforma je na světě, zdravotnictví. Jak to tak?

Můžu třeba udělat to, že když přijde sociální demokrat a protože my máme ty cíle, když se na ně podíváte, tak oni jsou velmi podobné například a budeme se, budeme se dohadovat zda ten či onen zákon by se měl odsouhlasit v poslanecké sněmovně a on řekne, no takhle já si to nepředstavuju, já si to představuji jinak, tak jsem schopen ten jeho návrh prohnat tím počítačem a ukázat mu proč to nejde a možná ho přetáhnu, pokud bude nakloněn věcné debatě k tomu svému návrhu a pak by mohla ta reforma i vyjít dokonce.

Dobře, ale zůstanu ještě u té neziskové organizace, tedy občanského sdružení Reforma zdravotnictví. Podporuje ji tedy jistý počet farmaceutických společností, řádově ve statisících. Bylo by dobré, abyste zůstal tedy členem této neziskové organizace ve chvíli, kdy budete ministrem? Nebude to střet zájmů přece jen?

Toho já jsem si vědom a já udělám všechna opatření. Ta aktivita automaticky přejde vlastně na ministerstvo, na veřejný sektor a bude se na tom pracovat dál.

Takže zrušíte tu organizaci až se stanete ministrem?

Já si nemyslím, že je potřeba zrušit, tam je velké know-how, ale to pořádání například té mezinárodní konference, kterou jsem zmiňoval, by bylo dobré opakovat, protože to je velmi prestižní konference, bylo by škoda ztratit tuhle značku.

Takže odejdete z té organizace? Nebo jak to tedy bude?

Já odejdu samozřejmě.

Ještě jste mluvil o té zpronevěře České lékařské komory a vině ministra Ratha. Já bych se k tomu chtěla vrátit. Vy opravdu věříte tomu,že tam těch 13,5 milionu zpronevěry existuje? Je to tak?

Tam je asi nepopiratelný fakt, že ty peníze tam chybí podle těch zpráv, které jsme měli k dispozici a koneckonců to bylo v tisku.

V tisku to bylo, ale pan Rath tvrdí, že žádný takový posudek, který by tvrdil, že chybí někde 13,5 milionu, že takový neexistuje. Tak se právě ptám vás, jestli víte, že existuje.

To tvrdí on, brání se tomu obvinění, já jenom vysvětluju spíš jeho chování, že se snaží mne nějakým způsobem osočit a dokonce i tisk a policii, že je prostě v tísni, on prohrál volby, ne, to je jeho ministrování taky nebylo úplně nejúspěšnější a teďka ještě čelí obvinění a podezření. Já to dál už nechci moc komentovat co se tam stalo nebo nestalo, to je věcí policie.

Říká senátor ODS Tomáš Julínek v Press klubu na Frekvenci 1. pojďme, pane senátore, k tomu na co všichni čekají. ČSSD včera dala jasně najevo, že pravostředovou koalici nepodpoří. Jak tento vzkaz čtete vy?

No, čtu to tak, že si pořád nemůže ČSSD uvědomit, že už dopadly nějak volby a že je potřeba se taky starat o tuto zemi a že tady je potřeba, aby tady fungovala vláda. Oni tolik neinvestovali do toho, aby pokračovali v udržení moci, že pořád jim nedochází, že v demokracii dochází ke střídání moci.

A kdy myslíte, že jim to dojde?

V ostatních zemích to je tak, že prostě řeknou, ano, prohrál jsem, jsem teď v opozici, budu se chovat jako jako opoziční poslanec a teďka budou vládnout tihle druzí a uvidíme jak to zvládnou. Nevím. Připadá mně, že tím jak se spojili třeba s tou frakcí komunistické strany, že si zavzpomínali na staré časy, že by to mohli tu naši republiku tady ovládat delší dobu a že si neuvědomili, že tady máme čtyřleté období, po kdy je ten mandát a že pak se musí prostě obhajovat u voličů a voliči prostě dali hlasy ODS a vyhrála ODS o 200 tisíc hlasů.

ČSSD měla k tomu programu, který byl sepsán v koalici, různé tedy věcné připomínky. Má smysl uvažovat o těch připomínkách ČSSD a dejme tomu třeba přepracovat ten program trochu tak, aby jaksi už nemohla mít připomínky a musela tedy souhlasit?

My jsme pracovali intenzivně na koaliční smlouvě a je to koaliční smlouva mezi třemi partnery a řekli jsme, že budeme vystupovat jako koalice od té chvíle co jsme to podepsali, já se taky cítím zavázán tou smlouvou, to znamená pro mě nepřipadá v úvahu, abych na tom něco měnil. Všiml jsem si poznámky, že pasáž o zdravotnictví vlastně odmítají celou a když si uvědomíme co v té pasáži je napsáno, že například pacient by měl mít přehled nebo občan by měl mít přehled o svých penězích na co jsou vynakládány, že by se měl stát, že by se měl dostat do lepší pozice, že by se měl specifikovat jeho nárok z veřejného zdravotního pojištění, tak to vypadá jako takový ten zase ten jednoduchý odsudek, který říká, my se nechceme bavit o budoucnosti této země, my nechceme nic o tom resortu, který je v krizi, myslím zdravotnictví, nic slyšet, my chceme si jenom vybojovat svoji pozici a budeme to blokovat dokud to půjde.

Na druhou stranu já jsem si všimla některých připomínek nebo těch nejpodstatnějších, které tedy by připadaly v úvahu, například obecné a lokální referendum. Proč ne? proč jim nevyhovět?

Já myslím, že oni prostě nemají právo teď ze své pozice zasahovat do koaliční smlouvy. Koaliční smlouva není ten materiál, kde by se uváděly některé věci, o kterých vlastně, které ani jedna ta strana vyloženě nepožadovala. Nebo negativně něco vymezovat, myslím, že tam bylo něco, že jsme tam neuvedli jakej vztah budeme mít s Čínou taky jako.

To je pravda, ale když vezmu.

Takže připadá mi to docela účelová kritika.

Takže nemá smysl o ní vůbec vlastně mluvit a nějak jí rozebírat?

Je to spíš otázka, je to spíš otázka programového prohlášení eventuelně potom vládnutí. Kdyby s tím přišel jeden z těch koaličních partnerů.

Ve čtvrtek bude volba předsedy sněmovny. Myslíte si, že je správně, že poslanci budou volit toho předsedu tajně?

Určitě. Personální, personální volba má být tajná. Tam by každý měl vyjádřit svůj názor.

Aby měl každý tedy tu svoji svobodu.

A tam taky hraje roli co to je za personu, kdo to je, ten předseda, je to nejvyšší, je to třetí nejvyšší ústavní činitel. Tam by ty půtky taky měly trošku být oslabeny a mělo by se dát i na to, kdo to je a jak tu sněmovnu bude vést.

Řekněte, jak si myslíte, že dopadne ta volba předsedy sněmovny. Myslíte si, že paní Němcová, která je tady jediným kandidátem, že bude opravdu zvolená? Věříte tomu, že se najde na levici někdo, kdo tedy využije té tajné volby a dá hlas?

Já samozřejmě věřím, věřím. Trošku mě zaráží to, že ČSSD nepostavila protikandidáta. Byl by to férový souboj.

Vypadá to tak, že buď je to po dohodě anebo že to je naopak znak totální nespolupráce. Co si myslíte, že to je spíš?

No určitě, protože to vím, tak je to znak totální nespolupráce a je to i určitá spekulace a mám pocit, že za tím jsou dokonce až tak primitivní věci jako je kontrola vlastních poslanců jestli dodrží, jestli budou držet basu, když to řeknu lidově.

Třeba nepřijdou. Můžou nepřijít?

To samozřejmě je otázka.

A co se pak stane..

Sněmovna musí, musí se snažit o to nějakou dobu, pokud se to nepodaří, tak se sněmovna potom může rozpustit.

To znamená nějakou dobu, když nebudou chodit dejme tomu poslanci ČSSD, tak nějaká doba jsou třeba celé prázdniny?

Ne, ne, tam pořád je sto poslanců, takže ta naděje na to zvolení je a já myslím, že k tomu dojde a věřím, že to bude Mirka Němcová.

Řekněme si, že tedy ve čtvrtek přijdou všichni poslanci. Co budete dělat s tím vaším nemocným poslancem? Vás je vlastně všech dohromady 99 proti stu teď.

Tak já především věřím, protože Miloše Pateru znám, že jeho zdravotní stav se bude zlepšovat, především kvůli němu, ne kvůli zasedání sněmovny.

Ale na druhou stranu musíte tu situaci řešit.

Na druhou stranu tu situaci musíme řešit. Bylo to i v tom příspěvku, Mirek Topolánek připomínal, že jsme se zachovali férově, když byl nemocný pan ministr Dostál svého času.

A myslíte si, že si to ještě sociální demokraté pamatují?

No, z toho dalšího vyjádření pana premiéra Paroubka to vypadalo tak, že nám prostě neodpustí vůbec nic a že pořád nechtějí hrát ten džentlmen agreemen, tak jsem prohrál, tak teďka prostě budu dělat opozičníka a férově, férově srovnám síly, když tedy ten soupeř je oslaben. I ve fotbale to protější mužstvo, když se někomu něco stane, kopne míč do autu a to mužstvo mu potom ten míč vrátí.

A bude někdo z ODS tedy ještě jednat s panem Paroubkem kvůli tomu čtvrtečnímu hlasování, aby tedy jaksi jednoho svého poslance třeba dal stranou?

Já myslím, že ten morální apel je tak jasný, že není potřeba okolo toho jednat. Buďto, buďto pan premiér prostě ten morální apel přijme anebo se zachová tak, jak se už předtím zachovali víckrát.

Říká senátor ODS Tomáš Julínek v Press klubu na Frekvenci 1. pane senátore, jak pevná je podle vás tedy ta vaše nová koalice?

Já nevím jak bych to kvantifikoval, já jsem byl u podpisu smlouvy, byl jsem u vyjednávání, to vyjednávání bylo velice korektní i když bylo náročný, do pozdních hodin a předpokládám, že partneři, kteří tam byli a nemám důvod tomu nevěřit, stojí za svým slovem a to co jsme do té smlouvy dali, tak že dodržíme. Já za sebe a určitě za odeesku můžu říct, že to tak bude.

Dobře, ale řekněte mi, co se stane těm partnerům, kteří se rozhodnou, že ta koalice je nevýhodná, že možná bude lepší začít jednat, dejme tomu, s ČSSD?

No tak těm se pravděpodobně přímo nic nestane. V politice, v politice to tak není,že by se někdo trestal za to a nejsou za to žádné tresty.

Je to jenom morální odpovědnost.

Ale je to velká morální odpovědnost, nějakým způsobem dá signál i voličům a já nepředpokládám, že se to stane, že ta koalice je prostě pevná.

Ale stále častěji se hovoří o tom, že ODS nakonec nezbyde nic jiného, nežli jít tedy do velké koalice s ČSSD. To asi by tedy jaksi zelení a lidovci neviděli rádi na konci všech těch jednání?

Tak těch spekulací je hodně, ta situace ve sněmovně tak na první pohled vypadá, ale nicméně ta koalice ta má sto, ČSSD 74, pak jsou tam komunisté. Je evidentní, že jsme ty volby vyhráli a že by mělo dojít k nějaké rozumné domluvě a věřím, že i mezi ČSSD jsou rozumní lidé, kteří jsou ochotni a pochopí, že je potřeba v této zemi vládnout a že je potřeba starat se o věci veřejné především.

Přesto, vypadá to na velmi tedy zdlouhavý proces. Jak si myslíte, že působí tento zdlouhavý proces na lidi, kteří šli k volbám a teď se nic z jejich pohledu neděje?

No zatím, zatím bych je ještě nestrašil zdlouhavým procesem, je klidně možné, protože zatím ten proces probíhá velmi svižně, možná svižněji než obvykle, než je obvyklé. Na západě se skládají vlády a koalice několik měsíců a my jsme to udělali za tři týdny, ale samozřejmě může to nastat, ale já věřím na ten první pokus.

257 400 999, na tomto čísle můžete pokládat vaše dotazy senátorovi ODS Tomáši Julínkovi v závěru Press klubu na Frekvenci 1, což bude za malou chvíli. Ministr Rath, pane senátora, odložil úhradovou vyhlášku na léky. To udělal správně, ne?

No, jsem rád, že poslechl výzev pacientských organizací i té mé, i farmaceutických firem. Ta vyhláška byla opravdu velmi špatná. Jestliže já jenom zmíním pár položek. Lék na nádor prsu, na leukémii se objevil s doplatkem potenciálním 17 tisíc měsíčně. Jsou tam léky opravdu pro lidi, které nemají jinou alternativu, například schizofrenici, kteří nesnáší ten nehrazený nebo ten lék bez doplatku.

Dobře, ale to je ten důvod proč on to odložil a přehodnotí to, ale řekněte mi, ta komise, která rozhoduje o tom, které léky bude hradit pojišťovna a které ne. tak ta prý jedná velmi neprůhledně. Vy budete patrně ministrem zdravotnictví. Co s tou komisí uděláte?

My máme připravenou celou změnu té lékové politiky. To neuděláte ze dne na den. Ta situace je ještě o to obtížnější, že po panu ministrovi tam zůstává neuvěřitelné množství restů. Platné či neplatné vyhlášky, zákon o neziskových nemocnicích, jsou tam, jsou nevyřízené agendy na tom úřadu, takže my půl roku už víme, že budeme jenom uklízet a že bohužel nebudeme moct nic tvořit, takže vše se chystá na takový ty první, na rok 2007. samozřejmě naplnění té průhlednosti, naplnění té směrnice a my to máme připraveno.

Ale teď 30 sekund na cokoli co chcete říct bez mé otázky. Máte slovo.

Tak já, já věřím, že se do politiky vrátí, vrátí normální věcný dialog. Můžu se svěřit během téhle krátké chvíli s tím, že mi ten předvolební boj, ani to pření se s panem doktorem Rathem vůbec, že mě to vůbec nebavilo a že jsem člověk, který se rád baví o věcných řešeních, o věcných záležitostech.

Tak já, já věřím, že se do politiky vrátí, vrátí normální věcný dialog. Můžu se svěřit během téhle krátké chvíli s tím, že mi ten předvolební boj, ani to pření se s panem doktorem Rathem vůbec, že mě to vůbec nebavilo a že jsem člověk, který se rád baví o věcných řešeních, o věcných záležitostech a moc si, moc žádám, abychom se k téhle debatě dostali, přestali jsme harašit zbraněmi.

Tak to bylo o něco málo více než 30 sekund Tomáše Julínka a teď jsou na řadě vaše živé telefonáty. Senátor Julínek, dnešní host Press klubu na Frekvenci 1 odpovídá na vaše dotazy. Dobrý večer prvnímu posluchači.

Dotaz posluchače:

Pane senátore, nezdá se vám, že vlastně ozdravný proces, který je nutný, protože to zadlužení republiky už dosahuje velké částky, není schopno, nebude schopná ani po jaksi instalování jako premiéra Mirka Topolánka ODS vládnout, nebylo by lepší teda jít až na tu krajnost, kterou jsou předčasné volby? Děkuji.

Dobře. Děkujem.

Já myslím, že předčasné volby jsou vždycky opravdu krajním řešením a deficit na to ten recept máme a už je i v té koaliční smlouvě. Je jasné, že pokud někde máte nějaký dluh, tak že ho neumoříte ze dne na den a taky to není správné. Musíte nicméně dělat všechny kroky, aby se to postupně, postupně snižovalo a naše finance se ozdravovaly.

Esemeskový dotaz. Platí předvolební slib ODS zvýšení důchodů o tisíc korun?

Předvolební slib ODS platí v tom slova smyslu, že bohužel s kolegy v té koaliční smlouvě se nedohodl přesně ten formát, který navrhoval Vlastimil Tlustý, ale jsou tam jiné kompenzace.

Poslechnem si telefonický dotaz. Dobrý večer, Press klub, Frekvence 1.

Chtěl zeptat jestli pan senátor plánuje, že nějakým ozdravným procesem projde sbor ředitelů zdravotnických institucí přímo řízených ministerstvem zdravotnictví, kteří jsou prakticky jmenováni po politické linii v současné době. Děkuju.

Já si myslím, že především ozdravným procesem musí projít samotné ty instituce. Jestli je tam nějaká odpovědnost ředitele anebo ten ředitel nemá na to, aby to dokázal, tak samozřejmě potom se to může promítnout i do personálních věcí. Já nejsem ten, který by kontroloval lidi podle toho jakou mají průkazku, i když vím, že ČSSD dosazovala své lidi podle stranické legitimace. Ale to ještě neznamená, že někteří z nich nemůžou být dobří manažeři. Takže já chci posuzovat tu instituci, její finanční zdraví a tak jak se tam řídí ta nemocnice.

Na lince máme dalšího posluchače. Dobrý večer, Press klub Frekvence 1.

Jsem ve zdravotnictví úplneý laik a vždycky jsem si myslel, že ty demonstrace na Staroměstském náměstí představují gró naší lékařské obce. A trochu jsem se poptal a s hrůzou jsem zjistil, že to vlastně je menšina lékařů, co stojí za panem Julínkem a že velké nemocnice stojí za panem Rathem. A je dokonce i připravená demonstrace proti panu Julínkovi, kde se uvidí prej doopravdy to gró naší lékařské obce. Děkuji.

Já myslím, že zdravotnictví a řešení problémů ve zdravotnictví nespočívá v tom kolik kdo si nakloní lékařů a kolik jich dostane na náměstí. Takhle ne, abych teda reformu zdravotnictví neviděl. Já především vidím pozici pacienta a chci připomenout, že jsem teďka v průzkumu Evropské unie skončili až na 22. místě z pětadvaceti, právě z pohledu spotřebitelského, to znamená z pohledu pacienta. Což mi dává za pravdu, že jeho pozice opravdu není dobrá v tom systému. A tam se musíme soustředit. Ne na to kolik dostaneme lidí na náměstí.

Tolik senátor za ODS Tomáš Julínek, dnešní host Press klubu na Frekvenci 1. Díky, že jste přišel a hezký večer.

Já děkuji taky za pozvání.

Frekvence 1

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?