Topolánek: Inovační biomedicínské centrum vláda podpoří

8. 10. 2008 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Podniky, jako je Inovační biomedicínské centrum Ústavu experimentální medicíny AV, bude vláda podporovat vždy a všude. Při jeho slavnostním otevření to řekl premiér Mirek Topolánek. Uvedl, že je to projekt, který přesně naplňuje vládní prioritu o podpoře inovačního procesu...


a spolupráci soukromého a veřejného sektoru. „Je to první vlaštovka a já jsem rád, že jsem tady u toho mohl být,“ řekl premiér po prohlídce budovy.

Hlavním cílem Inovačního biomedicínského centra, jehož výstavba a technologické vybavení bylo spolufinancováno z fondů Evropské unie pro hlavní město Prahu, je podpořit biomedicínské firmy v rané fázi jejich rozvoje. Firmy v něm mohou využívat unikátní technologie.

Topolánek pochválil, že nejde o megalomanskou stavbu. „Zcela evidentně pořizovací hodnota té budovy nedosahuje hodnoty těch přístrojů diagnostických a dalších pro vědecké účely, je to projekt udržitelný, propojuje podnikání, univerzitní sféru a výzkum,“ vypočítal jeho přednosti.

Podle ředitelky ústavu Evy Sykové je v budově, která je nyní jen polovinou zamýšlené stavby, centrum vzdělávací, poradenské a především podnikatelský inkubátor. Už nyní se v laboratořích pilně pracuje.

Ještě letos v inkubátoru rozvinou svou činnost firmy orientované například na umělé náhrady kloubních chrupavek a na využití dospělých kmenových buněk při onemocnění mozku, míchy či syndromu diabetické nohy, uvedla.

Topolánek v projevu při slavnostním otevření centra ujistil přítomné vědce, že vláda dodrží své sliby a reformní cíle a bude podporovat úspěšné. „Vykročili jste správným směrem a na této cestě vám bude vláda odstraňovat překážky,“ zdůraznil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?