Trestní oznámení na jičínskou nemocnici

26. 3. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Úmrtí mladého muže v jičínské nemocnici šetří z podnětu manželky zemřelého policie. Muž skonal po třídenní hospitalizaci s oboustranným zápalem plic komplikovaným prasečí chřipkou loni v listopadu.


„Trestní oznámení, které podala manželka zesnulého, jsme obdrželi minulý týden. Případ standardně vyšetřujeme jako podezření ze spáchání trestného činu neposkytnutí pomoci,“ potvrdila mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Policie má na objasnění náhlého úmrtí dvouměsíční lhůtu a čeká především na výsledky znaleckých posudků.

„Lhůtu lze po dohodě se státním zástupcem prodloužit. Záleží, zda do předepsaných dvou měsíců budeme mít k dispozici všechno, co potřebujeme k objasnění případu,“ vysvětlila Klečalová. Manželka zemřelého nepodala žádost o odškodné.

Pacient s akutními potížemi, který týden před hospitalizací na jičínské interně marodil a zároveň údajně chodil do práce, přišel do nemocnice v pátek. Nemocí oslabenému třicátníkovi během pondělí selhalo srdce. Úmrtí napomohl později prokázaný virus prasečí chřipky.

„Nemocnice nepochybila, jsme o tom přesvědčeni. Pacientovi jsme věnovali odpovídající péči. Stav při přijetí nenasvědčoval pozdějšímu prudkému zhoršení zdravotního stavu. Byla nasazena odpovídající léčba na daný typ onemocnění včetně nasazení antivirotika Tamiflu,“ tvrdí ředitelka Oblastní nemocnice v Jičíně Dana Kracíková.

Postup jičínských lékařů měl s negativním výsledkem už prověřit kompetentní odborník. Pacientů nakažených virem prasečí chřipky hospitalizovali v jičínské nemocnici od loňského listopadu okolo desítky.

„Úmrtí v souvislosti s prasečí chřipkou bylo pouze jedno,“ podotkla Kracíková. Možnost vakcinace proti nebezpečnému viru využilo v jičínské nemocnici okolo 140 ze zhruba pěti set zdravotníků.

Nemocnice v Jičíně nepatří k zařízením pravidelně bombardovanými stížnostmi a trestními oznámeními pacientů nebo jejich rodinných příslušníků. „Minimálně za posledních deset let nedošlo k jedinému pravomocně ukončenému případu v neprospěch nemocnice,“ shodují se ředitelka Kracíková i policejní mluvčí Klečalová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?