Tři z pěti nemocnic Pardubického kraje v pololetí zvýšily ztráty

14. 9. 2011 9:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice vlastněné Pardubickým krajem vytvořily za první polovinu letošního roku celkové ztráty zhruba 81,5 milionu korun, což je přibližně suma, kterou si naplánovaly. Očekávané výsledky se v pololetí podařilo dodržet a zlepšit jen nemocnicím v Pardubicích a Chrudimi, u třech ostatní byly horší. Vyplývá to z údajů, které poskytl Pardubický kraj.


Minulý rok byla celková pololetní ztráta nemocnic zhruba 113 milionů korun. Vedení kraje kvůli přetrvávajícímu schodku nedávno nařídilo ředitelům, že v posledním čtvrtletí musí dosáhnout vyrovnaného hospodaření.

Podle vedoucího odboru zdravotnictví krajského úřadu Jaroslava Forejta se na pololetních výsledcích podepsala akce lékařů za vyšší mzdy Děkujeme, odcházíme počátkem roku. „Péče se omezovala, nemocnice se připravovaly na to, že budou poskytovat jen tu nejnutnější,“ řekl Forejt.

Upozornil také na to, že ekonomické údaje zdravotnických zařízení mají sezonní charakter a obě poloviny roku se liší. Navíc zdravotní pojišťovny dodnes neuzavřely u třech nemocnic proplácení výkonů z roku 2009. „Stav v pololetí je varující, ale není vypovídající,“ dodal Forejt.

V opožděných platbách pojišťoven a zpětné penalizaci nemocnic z jejich strany vidí hlavní příčinu značných ztrát také ředitel Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček.

Nejlépe si v polovině roku vedla Chrudimská nemocnice, která vytvořila třetinu plánované ztráty a přiblížila se vyrovnanému hospodaření. Podle ředitele Tomáše Vondráčka se nemocnici podařilo vyjednat dobré podmínky úhrad u pojišťoven a ušetřit náklady díky výběrovým řízením na služby. Výhodně také nemocnice nakupuje a skladuje u dodavatele speciální zdravotnický materiál. „Dodrželi jsme smlouvy v objemu péče se zdravotními pojišťovnami a místo penalizace máme od nich i dodatečné úhrady,“ řekl.

Za velký problém považuje skutečnost, že za stejný výkon platí pojišťovny jednotlivým nemocnicím v kraji různé částky, a některé jsou tak v nevýhodě. „U základní sazby v systému DRG se pohybujeme za jednu diagnózu na úrovni 26.000 korun za jeden hospitalizační případ, kdežto jiné nemocnice o 5000 korun méně,“ uvedl Vondráček. Chrudimská nemocnice zatím nemusela odsouvat plánované operace, úspor dosáhla sjednocením některých výkonů pod jedno oddělení.

Vedení kraje nedávno nařídilo ředitelům, že v posledním čtvrtletí musí mít zdravotnická zařízení vyrovnané hospodaření. Hejtmanství tomu napomůže dotacemi na částečné oddlužení nemocnic, celkem chce na tyto účely zatím vyčlenit asi 130 milionů korun. Zdravotnická zařízení mají také připravit přehled svých závazků a pohledávek, které posoudí expertní skupina kraje. Přísnějšímu prověřován í bude také podléhat nákup lékařské přístrojové techniky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?