Třídenní léčba dítěte s malárií stojí osm korun. Přesto zemřou miliony

24. 4. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha –My v ČR ji známe spíše jen jako vzdálenou hrozbu, kterou si můžeme přivézt z dovolené v exotických krajích. Jenže pro velkou část Afričanů je malárie součástí života a metlou, která každou minutu zabije jedno dítě. A to přesto, jak připomíná zítřejší Světový den malárie, že proti nemociumímeúčinně bojovat.


„Všechny děti nám každý rok onemocněly. Pořád jsme s nimi byli na cestě do nemocnice. Mnohé zemřely,“ říká jedna z matek ve zdravotním centru v Magarii na jihu Nigeru. Minulý rok ale její děti začaly dostávat kombinaci léků, ještě než u nich malárie propukla. „Díky tomu letos neonemocněly,“ dodává matka. Světová zdravotnická organizace doporučuje tuto preventivní léčbu ve všech zemích se sezonním výskytem malárie. „Studie provedené v západoafrických zemích jako Senegal, Gambie, Burkina­ Faso nebo Mali ukázaly snížení případů malárie až o 83 procent,“ podotýká Alena Koščálová, epidemioložka z Lékařů bez hranic.

Prevence ale není stoprocentní. „Je stále nutné, aby lidé měli přístup k diagnostickým prostředkům a okamžité léčbě, aby nadále probíhala distribuce impregnovaných moskytiér a rozprašování insekticidů. Zároveň je třeba udržet dobrou informovanost o malárii mezi ohroženými komunitami,“ upozorňuje vedoucí programů Lékařů bez hranic v Nigeru Séverine Ramon. A jak zároveň přiznává, některé z těchto bodů představují v Nigeru problém – někde totiž chybí diagnostické testy, jejichž nedostatek potom způsobuje špatné využívání léků.

Ačkoliv od roku 2000 poklesla úmrtnost o čtvrtinu, stále na malárii zemře 627 tisíc lidíročně–a90procentjsou děti do pěti let. A to přes to, že například třídenní terapie antimalariky pro malého pacienta stojípouzeosmkorun. Na vysoké úmrtnosti dětí se navíc podílí také podvýživa, jejíž kombinace s malárií je smrtelná. „Podobně jako loni i letos budeme vyhledávat vážně podvyživené děti, které pak ihned převezmeme do péče, stejně jako potvrzené případy malárie,“ uzavírá Séverine Ramon.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?