Tým se shodl, že chce rozvoj zdravotnictví, o standardu nemluvil

9. 6. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Vymezení standardu zdravotní péče, který zaplatí zdravotní pojišťovny, možnost připojištění, úpravy regulačních poplatků či změny v počtu zdravotních pojišťoven nebyly v úterý podle zjištění ČTK tématem první schůzky vyjednávacího týmu pro zdravotnictví.


Sporné body prý přijdou na řadu později. Dnes se zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pouze shodli na tom, že chtějí budovat zdravotnictví nezadlužené, modernizované a rozvíjející se.

„Shodli jsme se, že není zájem zdravotnictví omezovat a utlumit, ale naopak že budeme přemýšlet o reformě tak, aby mělo šanci se rozvíjet a získávat více zdrojů,“ řekl po jednání ČTK senátor a exministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek.

Tuto tezi podle něj naplní konkrétní dohody, které budou obsahem dalších schůzek, nejbližší dvě budou příští týden v úterý a ve čtvrtek.

Dohoda členů odborného týmu má být součástí vládního prohlášení společné vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Politici si na jeho tvorbu dávají ještě přinejmenším tři týdny.

Julínek soudí, že by mohl využít své reformní návrhy, které připravil ještě jako ministr. „Jsou to záležitosti, které se skrývají pod slovem modernizace veřejného zdravotního pojištění, ďábel ale je v detailu, je potřeba se dohodnout, co dál,“ poznamenal.

Shoda podle něj dnes byla v tom, že Česko si zachová široký solidární systém veřejného zdravotního pojištění. „Nikdo určitě nemá tendenci měnit ho na státní systém. Další jednání ukážou, jak je míněna modernizace a reformy. Vše se točí kolem nároku na bezplatnou péči, je to alfa a omega rozvoje a garance finanční udržitelnosti,“ zdůraznil.

Co se týče debaty o standardu a nadstandardu, dostala se prý zatím jen k tomu, že si členové týmu vyjasnili terminologii, aby „mluvili stejnou řečí“. Nehovořili o možné úpravě regulačních poplatků. Julínek uvedl, že řeč byla zatím jen o hrozící zadluženosti a nutnosti regulací. Pokud někdo přijde s jiným jednoduchým řešením regulací, nebude Julínek na poplatcích trvat. Zatím se ale všechna řešení ukázala podle něj příliš složitá.

Poslanec ODS Marek Šnajdr, který dosud působil jako první náměstek na ministerstvu zdravotnictví, Julínkova slova potvrdil. „Shodli jsme se, že chceme zdravotnictví ekonomicky stabilní, nezadlužené, chceme rozvíjet modernizaci a dostupnost péče. V konkrétních okruzích budeme pokračovat,“ řekl ČTK.

O možném přílivu peněz se dnes prý nemluvilo. „Dohodli jsme se na pilíři, že všechny návrhy a změny budeme poměřovat tím, jestli směřují k ekonomické stabilizaci nebo naopak,“ uvedl pouze Šnajdr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?