Tým zveřejní první výsledky projektu k financování zdravotnictví

1. 10. 2007 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Růst výdajů na zdravotní péči v důsledku stárnutí populace a efektivita zdravotního pojištění patří k hlavním problémům, na něž by se podle politiků měl zaměřit Kulatý stůl k budoucnosti financování českého zdravotnictví...


První výsledky práce odborného týmu představí dnes koordinátor projektu Ondřej Mátl.

Projekt schválila v červnu vláda, do roka očekává výsledky. Zapojily se do něj čtyři z pěti parlamentních stran, ČSSD účast odmítla, nepovažuje prý ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) za seriózního partnera.

„Kulatý stůl schválil pravidla hry, dohodl se na otázkách pro veřejnou diskusi a projednal možnosti a meze datových zdrojů ve zdravotnictví,“ sdělil Mátl. Odborníci se podle něj rovněž dohodli, že na konkrétní témata si přizvou poradce, například odborníky na dlouhodobou péči či pojistnou matematiku.

Kulatý stůl se člení na odborný a rozhodovací tým a je obdobou takzvané Bezděkovy komise, v níž se zástupci politických stran dohodli na postupu důchodové reformy.

Odborný tým připravuje Zprávu o stavu, vývoji a výhledu českého zdravotnictví, která by měla být hotova do konce roku. Svůj názor na klíčové problémy bude moci vyjádřit i odborná a široká veřejnost.

Opatření kulatého stolu navážou na reformní kroky, které již schválila vláda. Julínek chce do roku 2009 změnit české zdravotnictví za pomoci devíti zákonů. Předstupněm jsou opatření jako poplatky pacientů, které jsou součástí schválené reformy veřejných financí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?