U soudu pokračuje proces s exministryní Součkovou

7. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výslechem dalších svědků má v pondělí pokračovat proces s bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou stíhanou v souvislosti s kauzou Diag Human. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku a za zneužívání pravomoci veřejného činitele jí hrozí až deset let vězení...


Rozsudek dnes nepadne, Obvodní soud pro Prahu 2 líčení odročí na 7. září.

Součková je stíhána kvůli uzavření smlouvy mezi ministerstvem a brněnským právníkem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, firmou Diag Human.

Nováčka pověřila zastupováním státu bez výběrového řízení, smlouva s mnohamilionovými odměnami pro právníka byla podle obvinění pro stát nevýhodná.

Exministryně obžalobu odmítá, mluví o politickém podtextu kauzy a tvrdí, že smlouva je zfalšovaná. Soud požádal znalce o zpracování posudku. Minulý týden ještě nebyl hotov, takže se předpokládá, že při dnešním jednání projednáván nebude.

Podezřelá smlouva slibovala právníkovi za zastupování státu odměnu deset milionů korun, téměř celou sumu také dostal. Dalších deset milionů měl získat při vypovězení smlouvy. Kdyby Nováček za stát spor s Diag Human vyhrál, obdržel by 170 milionů korun. Kvůli smlouvě čelí Nováček kárné žalobě České advokátní komory.

ČTK

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

marek

probůh už tu kauzu ukončete,vzdyt je to nad slunko jasné,že si tam šla pro sebe a známé pomoci jako všichni poslanci a ministři.Bohužel pro ní,byla chycena a chtěla moc.Raději se měla starat o svou rodinu,zvl.syna,možná by tak nedopadl.Jako na ministrini si pamatuji,že za celou dobu vládnutí po ní zbyly v kartotéce duplikáty receptů,které zde pouze překážejí. Příliš málo za moc peněz-na víc ne nezmohla. Pokud bude obviněna,at platí,nebo to zase budou financovat danoví poplatníci-po koliké už.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?