U svaté Anny v Brně pokračuje stavba ICRC, stěhování za rok

2. 1. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny se připravuje na zprovoznění první části Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC). Stavbaři letos dokončili hrubou stavbu komplexu a osadili ji okny. Na příští rok plánují montáž rozvodů, dokončení fasád, interiérů i instalaci zdravotnických přístrojů. Objekt by se měl kolaudovat v září. Potom se dovnitř budou stěhovat první interní kardioangiologická a první neurologická klinika, řekla ČTK mluvčí svatoanenské nemocnice Šárka Urbánková.


ICRC je stěžejním rozvojovým záměrem nemocnice. Mezinárodní týmy vědců a lékařů tam mají pracovat na nových metodách léčby chorob, na které umírá na světě nejvíc lidí.

Objekt pro výzkumníky se bude stavět postupně ve dvou fázích. Příští rok podle Urbánkové začnou stavbaři pracovat na té druhé. „Její náplní jsou centrální operační sály, centrální sterilizace, ARO-JIP a urgentní příjem,“ uvedla.

Nemocnice už nyní dává dohromady skupiny, které budou na výzkumných úkolech v nové instituci pracovat. V týmech budou zastoupeni experti z různých českých i zahraničních pracovišť v čele s americkou klinikou Mayo. Díky evropským dotacím tak například z Brna na kliniku Mayo už v létě vycestovali medici, kteří se zapojili do tamních kardiologických výzkumných týmů. Další grant získala svatoanenská nemocnice a budoucí ICRC na vzdělávání středního zdravotnického personálu. Pět středních zdravotnických škol díky záměru získá pro výuku odborníky z klinické praxe i moderní pomůcky.

Vědci z Brna a Spojených států už na výzkumných úkolech několik let spolupracují. Vyvinuli například nový přístroj pro diagnostiku stavu cév. Nově se chtějí zaměřit třeba na vývoj umělého srdce a využití kmenových buněk pro léčbu srdečního selhání. Nové metody, postupy i nově vyvinutá technika by měly zlepšit léčbu poruch srdečního rytmu, ischemických chorob srdečních, cévních mozkových příhod, Alzheimerovy choroby, demence i roztroušené sklerózy. Iniciátor projektu ICRC Tomáš Kára už dříve zdůraznil i význam prevence, jedním z cílů prý je udělat z Brna město, kde se mnohem méně než dnes kouří v restauracích.

ICRC má v Brně zaměstnat asi 150 vědců. Dalších asi 300 mediků a lékařských doktorandů by mělo jen do roku 2015 díky projektu absolvovat různé kurzy a stáže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?