U svaté Anny v Brně se zlepší sledování nemocničních nákaz

12. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně se zlepší sledování nákaz, které lidé chytí při svém nemocničním pobytu. Nemocnice nakoupila lepší vybavení pro mikrobiologický ústav.


Nové přístroje jsou v učebně, kterou budou používat mladí lékaři, medici i studenti dalších zdravotnických oborů. Moderní technika jim umožní využít moderní postupy. Práce má být efektivnější i proto, že se bude odehrávat v autentickém nemocničním prostředí a s reálnými daty. Závěry bádání tak pomohou i pacientům, řekla ČTK mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Nemocniční nákazy patří k problémům, s nimiž se potýkají všechna zdravotnická zařízení. Jde o infekce, které člověk chytí až v nemocničním prostředí. Jednak ztěžují léčbu původní nemoci, jednak jde často o bakteriální kmeny, které jsou po dlouhodobém kolování v nemocničním prostředí odolné proti mnohým antibiotikům. Lékaři tak musejí hledat stále nové cesty, jak je potlačovat.

U svaté Anny je ročně hospitalizovaných asi 30.000 lidí. Infekcí se tam z nemocniční stravy, ovzduší, případně bakterií a virů na vlastním těle předloni prokazatelně nakazilo 1266 pacientů. Číslo zahrnuje jen nákazy zaznamenané v nemocničním informačním systému.

Ve skutečnosti však byl podle lékařů počet komplikací vyšší, možná i dvojnásobný. Ve vyspělých státech činí podle literatury podíl takzvaných nozokomiálních nákaz při hospitalizaci šest až osm procent. „Myslím, že se v těchto hranicích pohybujeme,“ uvedla loni lékařka Jaromíra Kratochvílová.

Nové vybavení i učebnu ocenil přednosta mikrobiologického ústavu Filip Růžička. Nové technologie podle něj přinášejí nové možnosti, jak tyto nákazy sledovat, a tak s nimi i bojovat. Technika umožní například analyzovat DNA zkoumaných mikroorganizmů. Laboratoř je vybavena tak, aby manipulace s bakteriemi byla pro mediky i učitele bezpečná.

Nemocnice loni díky evropské dotaci koupila techniku pro boj s nozokomiálními infekcemi za 26 milionů korun. Získala tak například nové přístroje pro měření koncentrací choroboplodných mikroorganismů v ovzduší a dezinfekční aparáty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?