Údajnou korupcí ředitele nemocnice v Liberci se bude zabývat soud

31. 5. 2017 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Korupční kauzou, v níž je mezi obžalovanými i ředitel nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný, se bude zabývat krajský soud v Liberci. Státní zástupce Lukáš Otipka řekl, že podal obžalobu na tři lidi. Nečesaný, kterému hrozí až 12 let vězení za přijetí úplatku, od počátku vinu odmítá.


Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o zhruba 23 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 230 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012.

„Jedna osoba je obžalována pro trestný čin přijetí úplatku, druhá pro zločin podplácení a třetí pro zločin legalizace z výnosu trestné činnosti,“ řekl Otipka, který případ dozoruje.

Nečesaný zatím neměl možnost se s obžalobou seznámit. „Nemohu se k ní vyjadřovat, protože její obsah neznám. Znám ale obsah spisu, takže jsem velice klidný. Za mě osobně je ta obžaloba vysvobozením,“ řekl. Věří, že před soudem bude moci dokázat svoji nevinu. „Ze spisu jsme zjistili, že se žádný trestný čin vůbec nestal, natož aby existovaly nějaké důkazy,“ uvedl. Upozornil, že po prostudování spisu na přelomu ledna a února si podal žádost na zastavení trestního stíhání. „Na naší stížnost nám ale nikdo neodpověděl,“ dodal.

Nečesaného obvinila policie v červnu 2015 z přijetí úplatku, hrozí mu pět až 12 let vězení. Spolu s ním je stíhána i jeho žena Šárka, které za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí tři až osm let vězení. Loni v srpnu policie v případu obvinila ještě další dvě osoby z prostředí zdravotnických firem, které podezírá z poskytnutí úplatku Nečesanému. Obě si proti zahájení trestního stíhání podaly stížnost. A jedna z nich uspěla, druhé hrozí za podplácení roční až šestiletý trest vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?