ÚHKT propustil po 190 dnech domů nejdražšího pacienta v ČR

14. 10. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústav hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) propustil po 190 dnech domů nejdražšího pacienta v ČR. Osmapadesátiletý muž trpí vzácným typem hemofilie a každé zranění u něj nastartuje sérii obrovských komplikací. ČTK to řekla manažerka komunikace ÚHKT Michaela Mužíková.


Lékaři podle ní znovu postavili na nohy muže, který několikrát přežil svoji smrt.

Pacient byl přijat v dubnu poté, co nešťastně zakopl a propadl skleněnou výplní domovních dveří. Strávil 190 dní na lůžku, než mohl díky úspěšné léčbě znovu vstát. „Těším se hlavně na manželku, která je teď doma sama,“ řekl muž při dnešním propouštění.

Muž měl od loňského léta několik zranění a komplikací, což mimořádně zvedlo roční náklady na jeho léčbu na 54 milionů korun.

Ve sledování ÚHKT je trvale, ústav je podle mluvčí pro něj v podstatě druhým domovem. Léčí se tu už 40 let, dochází na ambulantní kontroly. Vzácnou formou hemofilie trpí v ČR jen asi deset pacientů. Podle lékaře oddělení JIP Michala Koláře si tohoto pacienta předaly mezi sebou generace lékařů. „Díky jejich péči může žít prakticky normálním životem, a třeba i pracovat,“ ocenil.

Ředitel ÚHKT profesor Petr Cetkovský připomněl, že pokrok v medicíně, díky kterému mohou i takto vážně nemocní lidé žít, něco stojí. ÚHKT figuruje ve statistikách zdravotních pojišťoven jako jedno z nejdražších zařízení v ČR právě proto, že se tu soustřeďují nejtěžší pacienti.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?