ÚHKT znovu obhájil nejpřísnější světovou akreditaci JCI

22. 6. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze (ÚHKT) počtvrté získal nejvýznamnější světový certifikát kvality Joint Commission International (JCI). Obhájení akreditace potvrzuje, že největší a nejvýznamnější specializované hematologické centrum v Česku splňuje přísné mezinárodní standardy a svým pacientům poskytuje špičkovou péči světové úrovně.


TISKOVÁ ZPRÁVA ÚHKT

ÚHKT získal akreditaci renomované akreditační agentury JCI poprvé v roce 2007 a od té doby ji v pravidelných tříletých intervalech úspěšně obhajuje. Poslední mezinárodní akreditační šetření proběhlo v ÚHKT na konci května. Přísné mezinárodní standardy JCI, které se zaměřují zejména na zvyšování kvality poskytované péče a bezpečnost pacientů, splňují v Česku kromě ÚHKT jen dvě další zdravotnická zařízení.

„Mezinárodní akreditace zdravotnických zařízení podléhá velmi striktním pravidlům, standardy JCI se navíc s každým reakreditačním auditem zpřísňují. Ze zhruba 1200 kontrolovaných indikátorů se nám nicméně i tentokrát podařilo uspět v drtivé většině z nich. V ÚHKT se věnujeme jak specializované péči v celém spektru hematologie a transfuzního lékařství, tak špičkovému výzkumu a vzdělávání, opakovaný úspěch při obhajobě akreditace JCI je tak mimo jiné oceněním kvalitní práce a součinnosti všech zaměstnanců ústavu,“ říká ředitel ÚHKT prof. MUDr. Petr Cetkovský, Ph.D., MBA.

Certifikát JCI je ale především významným signálem vůči pacientům ÚHKT. „Jeho získání je zárukou, že všechny nastavené procesy odpovídají nejpřísnějším mezinárodním kvalitám. Tedy že v ÚHKT mohou pacienti počítat se špičkovou péčí světové úrovně,“ dodává přednostka Klinického úseku ÚHKT MUDr. Hana Klamová, CSc.

Z oblasti péče o pacienty inspektoři JCI během akreditačního šetření kontrolovali zejména její dostupnost a kontinuitu či práva pacientů a jejich blízkých. Zkoumali postupy v diagnostické, terapeutické a anesteziologické péči, při skladování, předepisování a podávání léčiv, při edukaci pacientů a jejich blízkých i zvyšování bezpečnosti pacientů nebo prevenci a kontrole nemocničních nákaz. Auditem úspěšně prošlo rovněž řízení a vedení, zajištění bezpečnosti budov a vybavení, kvalifikace a vzdělávání personálu, komunikace a řízení informací i požadavky na sběr a analýzu dat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?