Úhrady zdravotnických prostředků jsou ústavní, míní Ludvík

19. 5. 2017 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) soudí, že nynější způsob stanovování úhrad zdravotnických prostředků je v souladu s ústavou.


Záležitostí se zabývá Ústavní soud na návrh skupiny senátorů, podle nichž je systém naopak neprůhledný a neústavní. „Ministerstvo zdravotnictví v tuhle chvíli nepovažuje návrh Senátu za důvodný a upřímně řečeno, navrhujeme ho zamítnout,“ řekl Ludvík při včerejších sněmovních interpelacích na dotazy Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL). Senátoři návrh podali už před dvěma lety.

Sporná část zákona o veřejném zdravotním pojištění říká, že zdravotnické prostředky se hradí ve výši tří čtvrtin ceny „v provedení nejméně ekonomicky náročném“. Zdravotní pojišťovny při určení ceny používají průzkum trhu. Ludvík tento způsob označil za náhradní. Není podle něho ideální, ale jediný možný. „Nemyslím si, že by to nějak kolidovalo s listinou a s ústavou,“ řekl.

Ministr upozornil na to, že zdravotnických prostředků je kolem 250.000 a každý rok jich zhruba 7000 přibývá. Detailní kategorizace neexistuje, stanovení úhrady je další problém, podotkl. Ohledně kategorizace podle něho vzniká věcný záměr návrhu zákona, jsou nad ním ale podle Ludvíka hluboké rozpory. Očekává rok až dva roky diskusí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?