UK se nelíbí, že s ní Julínek nejedná o univerzitních nemocnicích

14. 11. 2007 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Rektor Univerzity Karlovy (UK) Václav Hampl vytkl ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS), že s ním neprobírá kroky vedoucí ke vzniku univerzitních nemocnic. Mluvčí UK Václav Hájek sdělil, že univerzita nemá od ministra žádné oficiální informace ani písemné materiály. Neoficiální schůzky s ministrovými náměstky nepovažuje rektor za dostačující...


Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt řekl, že ministr konzultoval plány s děkany lékařských fakult, aby před rektora předstoupil s již jasným návrhem.

Prvním krokem ke vzniku univerzitních nemocnic je spojování nynějších fakultních nemocnic s doposud samostatnými ústavy. Kvůli nesouhlasu se spojením Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) odvolal minulý týden ministr profesora Pavla Klenera z funkce ředitele ústavu. Petici za záchranu ústavu podepsalo přes 3300 lidí, ve čtvrtek se koná před ministerstvem demonstrace.

Hájek zdůraznil, že záměr na toto sloučení nebyl s vedením UK projednán. „Odvolání profesora Klenera z funkce ředitele a okolnosti, za kterých k němu došlo, vnímá rektor UK s krajními rozpaky,“ uvedl. „Domnívám se, že pan rektor, nebo kdo dopis médiím psal, nemá dostatek informací,“ reagoval Cikrt.

Mluvčí ministerstva zdůraznil, že pokud jde o ÚHKT, týká se řešení bezprostředně první lékařské fakulty. Je tedy logické, že ministr vedl jednání s děkanem. „Ostatně to potvrzuje podpůrné stanovisko děkana profesora Tomáše Zimy, které podpořil i ředitel VFN Jan Bříza,“ uvedl Cikrt. Dodal, že odvoláním ministr nijak nezpochybňuje odborné kvality profesora Klenera jako špičkového onkologa. Z pozice manažera ho ale musel jako svého podřízeného odvolat.

K ministrovým plánům s univerzitními nemocnicemi Cikrt uvedl, že v pátek 11. listopadu se ministr sešel s děkany lékařských fakult z celé republiky a své záměry na vznik univerzitních nemocnic s nimi probral. S rektorem se sejde 19. listopadu, kdy už bude mít jasně formulovaný a od děkanů oponovaný návrh věcného záměru zákona o univerzitních nemocnicích. „Budeme projednávat s rektorem věcný návrh, kdy to pro něho a jeho drahocenný čas bude mít smysl,“ dodal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?