ÚOHS chce u letecké záchranky v Olomouckém kraji znalecký posudek

5. 1. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) přerušil zkoumání zakázky ministerstva zdravotnictví na provoz letecké záchranné služby v Olomouci.


Stejně jako v obdobném případě u stanoviště v Ústí nad Labem je důvodem znalecký posudek, který si úřad vyžádal. Sdělila to Milena Marešová z tiskového odboru ÚOHS. „Lhůta pro vydání rozhodnutí neběží. Úřad ustanovil znalce ohledně problematiky certifikace vrtulníku,“ uvedla Marešová. Podnět, který ÚOHS dostal, podle ní směřuje proti údajné neodbornosti hodnotící komise a právě údajnému nesplnění kvalifikace ohledně vrtulníků ze strany vítězné slovenské společnosti Air - Transport Europe.

ÚOHS podle Marešové zahájil ještě dvě další řízení s ministerstvem zdravotnictví kvůli administrativním nedostatkům v dokumentaci k zakázkám. Ministerstvo za chyby dostalo pokuty, jejich výši ale Marešová neuvedla. Ministerstvo se proti tomu odvolalo podáním takzvaného odporu. ÚOHS bude muset rozhodnout znovu.

Zatímco na provozování letecké záchranné služby ze stanoviště v Ústí nad Labem platí předběžné opatření ÚOHS, u olomouckého stanoviště je už smlouva uzavřená. ÚOHS už dříve přestal prověřovat zbylé dvě sporné základny v Jihlavě a v Ostravě. Ve druhém případě ani řízení nezahajoval, u Jihlavy řízení zastavil a jeho rozhodnutí je už pravomocné. Tendry napadla společnost DSA.

Ta provozuje leteckou záchranku stále na severu Čech. Ministerstvo zdravotnictví s DSA uzavřelo smlouvu do konce února, pak by ji měla nahradit slovenská firma Air-Transport Europe (ATE), kterou ministerstvo opakovaně vybralo v opakované veřejné soutěži.

Ministerstvo zdravotnictví loni vypsalo výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH na šest základen letecké záchranné služby, jediným kritériem byla cena. U pěti už je smlouva podepsaná. Na provozu letecké záchranné služby se od ledna podílí také rakouská firma Helikopter Air Transport, která v tendru získala základny v Jihlavě a Ostravě. DSA, která dosud měla společně s končící Alfa-Helicopter osm základen, nadále létá z Hradce Králové a Liberce, slovenská ATE z Olomouce. Čtyři stanoviště bude v letech 2017 až 2020 provozovat stát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?