ÚOHS začal zkoumat fúzi na trhu laboratorních vyšetření

1. 3. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat prodej jednoho z největších tuzemských poskytovatelů laboratorních služeb AeskuLab a diagnostické skupiny Alpha Medical švýcarské firmě Unilabs.


ÚOHS bude posuzovat oblast poskytování laboratorních služeb, zejména diagnostických laboratorních vyšetření. Rozhodnout o povolení transakce by měl do jednoho měsíce od zahájení řízení. Úřad již zahájil správní řízení. Obě firmy dosud patřily do skupiny Mid Europa Partners.

Mid Europa Partners, investor v oblasti soukromého kapitálu zaměřená na trhy střední a jihovýchodní Evropy, získala firmu Alpha Medical stejně jako AeskuLab Holding v roce 2012 od česko-slovenské investiční skupiny Penta.

Alpha Medical loni zdvojnásobila roční počet laboratorních vyšetření na zhruba 55 milionů testů. Firma rovněž navýšila počet zaměstnanců o zhruba 550 na více než 1550.

AeskuLab Holding má 25 laboratoří, 80 odběrových míst a 1200 zaměstnanců. Skupina Aeskulab provádí ročně více než 21 milionů vyšetření. Podle údajů ve Sbírce listin hospodařil holding v roce 2013 s čistým ziskem 270 milionů korun.

Unilabs, kterou vlastní finanční skupina APAX, je celoevropský poskytovatel laboratorních služeb působící ve více než 12 zemích. Sídlo společnosti je v Ženevě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?